„Muzsla egy Las Vegas”

Mondják gyakran az irigyek, de akár bóknak is szánhatják, látván a hónapról hónapra épülő-szépülő falu fejlődését.

Öt év egy település vezetésének életében nagyon kevés, főleg ha valaki kezdő polgármesterként áll faluja, városa élére. Nem könnyű, általában csak a tájékozódásra elég idő a négyéves ciklus, melyet követően neki lehet kezdeni a nagy tervek, álmok, projektek megvalósításának.

Viszont aki komolyan és nagyon elszántan vállalja a vezetői tisztséget, sok mindenre képes. Mert vannak kiindulási pontok, melyek nem kerülnek pénzbe, de eredménnyel járnak: ilyen a lokálpatriotizmus, az emberek szeretete, tisztelete, a szolgálat, alázat, kitartás és nagy ügybuzgalom. Persze mindehhez még sok-sok emberi és tudásbeli segítség  is kell.

A 2014 és 2018 között megvalósított projektet nyolc évre tervezték, s mint az a helyi lapban is megjelent, mindössze három év alatt teljesítették a legfontosabb befektetési, fejlesztési, faluszépítési célkitűzéseket. A beruházások, fejlesztések, változtatások folyamatosan zajlottak a négy év alatt: óvoda, iskola, községi hivatal, sportcsarnok, utak, utcák, terek, kultúrház, s a szőlőhegy vízvezeték-hálózatának megújítása, és még sok egyéb fontos dolog valósult meg. Megkezdték a hulladékgazdálkodási program teljesítését is, ami errefelé szintén ritkaságnak számít.

A 2018-as önkormányzati választásokon a régi-új testület (csupa MKP-tag) élén Farkas Iván polgármesterrel, folytatta a már megkezdett és betervezett beruházások megvalósítását, illetve újabb projektek tervezését.

Elsősorban az iskolai és óvodai oktatás korszerű és egyre színvonalasabb feltételeinek megteremtését tartják a legfontosabb feladatnak. Mindezek mellett a könyvtár, a tömegszervezetek együttműködése, értékelése is fontos ahhoz, hogy az emberek megbecsüljék egymást, és közösen tudjanak tenni falujukért. Ez minden rendezvényen megmutatkozik, legutóbb éppen a szüreti ünnepség keretében átadott szabadtéri színpad avatásán is.

Hírdetés

Ezért sikeresek az önkéntes faluszépítési akciók is, nemcsak a Duna partján, a községhez tartozó majorokban, de bármely közösséget erősítő felhívás alkalmával. A község parkosítása, csinosítása is folyamatosan zajlik, s ehhez csatlakozott a legutóbbi projekt befejezése, ünnepélyes átadása.

Az átadási ünnepségen jelen voltak mindazon vendégek, akiknek köszönhető a projekt sikeres megvalósítása: a GREP Slovakia vezérigazgatója Magyarországról, Wirth Jenő, a cég hazai ügyvivője, a komáromi kivitelező képviselője, az OTP Bank, mint a projekt hitelezője, Szigeti László megyei képviselő, a környékbeli polgármesterek és a helyi képviselő-testület tagjai.

Farkas Iván polgármester ismertette a projekt időszerűségét, szükségességét. A beruházást a tizenkét évvel ezelőtti követelményeknek megfelelő, de ma már elavult és nem gazdaságos rendszerű világítás korszerűsítése érdekében kellett megvalósítani, amit a testület tagjai jóváhagytak. Mindezt megelőzte az a szakmai ellenőrzés, mely indokolttá tette, hogy egy jóval takarékosabb, korszerűbb köztéri megvilágítással lássák el a község utcáit, tereit, középületeit, ott is, ahol eddig nem volt közvilágítás.

A lakosság már érzékeli a pozitív változást, a biztonságosabb esti, éjszakai közlekedést és az esztétikai hatást. Örömmel, megelégedéssel fogadták ezt a legújabb beruházást is.

A felújítás költségei alapvetően a megtakarított energia árából térülnek meg.
Ismertette a közvilágítási rendszer előnyeit, mely szép kivitelezésű, esztétikus lámpáival jóval több fényt ad, olcsóbban, mint a régi technikával készült rendszerek. Ezek a LED-lámpák a világ élvonalbeli, számos világvárosban alkalmazott technológiájához tartoznak, élettartamuk huszonöt év.

Az átadási ünnepség – mint mindig Muzslán – kultúrműsorral, szórakozással folytatódott a szabadtéri színpadon, ahol az éjszakába nyúló program mellett és a csodálatos éjszakai fényekkel megvilágított környezetben igazán jól érezték magukat a muzslaiak.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »