Művészet futószalagon

Művészet futószalagon

Az Arany Medvét nyert Testről és lélekről című, Enyedi Ildikó által rendezett film női főszereplőjeként Európa legjobb női színésznőjének választották Borbély Alexandrát.

Eredetileg a pszichológusnő szerepét írták rá, de egy hirtelen rendezői döntés által a női főszereplő, Mária szerepe lett az övé. A Testről és lélekről című, Enyedi Ildikó rendezte alkotás elhozta a tavaly februárban tartott 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a világ filmkritikusait tömörítő szervezet, az ökumenikus zsűri, illetve a Berliner Morgenpost olvasói zsűri díját is. Ezt követően tavaly év végén a Máriát alakító Borbély Alexandrát választották a legjobb színésznőnek az Európai Filmdíj berlini díjátadóján. Hatalmas siker mindez a magyar filmszakmának és a magyar stábnak.

– meséli Borbély Alexandra, a Katona József Színház színésznője a Manager Magazinnak.

Mint mondja, tavaly február óta felgyorsult körülötte az élet. Tele van színházi munkával, szinkronnal, sorban adja az interjúkat, a nemzetközi sajtót mégis csak az érdekelte, hogy mi lesz a következő filmes munkája. Pedig a Testről és lélekről óta nem forgatott.

Óriási a különbség a filmes és a színházi világ között. A filmben több az üzlet, ezért kegyetlenebb világról beszélhetünk.

– fogalmazza meg a színésznő. Ettől nyilván az amerikai filmipar még jobban elrugaszkodik. Ott például több idő van egy teljes karakterváltásra (fogyásra, hízásra vagy teljes átalakulásra).

Mindössze öt perc áll rendelkezésre egy színész számára, hogy egy casting során elhitesse a rendezővel, ő a legjobb a szerepre. Borbély Alexandrának ugyan volt már filmes tapasztalata, ám a film első rostája számára nem alakult jól. Enyedi Ildikó szerint túlságosan nőies és szexuálisan „túlfűtött” a szeme, amely a nagyon egyszerű, letisztult Mária karakteréhez nem passzolt, magyarázza Borbély Alexandra. Mégis kapott egy második esélyt. S akkor úgy érezte, ekkora lehetőség nem múlhat a tekintetén, úgyhogy addig állt a tükör előtt, amíg „elő nem hívta” magából a határozott, de nagyon visszafogott Mária karakterét. Erre az átalakulásra mindössze egy estéje volt, de számára az átváltozás jelenti az igazi színészet. Élvezi, hogy annyi szín és érzés van benne, amiből táplálkozhat. Ez a hivatás nem olyan, mint bármilyen szakma, a színészek az idegrendszerünkkel dolgoznak. „Az a munkánk, a befektetésünk, hogy odaadjuk a lelkünket, ezért nem távolodhatunk el az érzelmeinktől.” Ez pedig önismeret nélkül nem megy. „A színművészetin sok mindent megtanítanak, azt is, hogy kik vagyunk, mik a határaink, magunkat hogyan lássuk, és azt is, hogyan legyen valós önképünk” – fogalmazza meg. Mert onnan lehet elindulni egy másik szerep felé.

Mária szerepét élete eddigi legnehezebb feladatának tekinti, amely végül meghozta a díjak sokaságát és a nemzetközi filmes szakma érdeklődését. Amikor a díjátadó után ránézett a szoborra, arra gondolt, hogy erre bizony nem számított, és úristen, most mi lesz? Az élet pedig válaszolt: Prágában és Pozsonyban várták próbafelvételre, így lehetséges, hogy újabb filmes szerepre készülhet.

A cikk a Manager Magazin februári számában jelent meg
(Művészet futószalagon)


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »