Műtéti nyílás nyomaira bukkantak hatezer éves koponyákon

Sebészeti beavatkozások jegyeit viselő, hatezer éves koponyákra bukkantak német és orosz kutatók Dél-Oroszországban.

A szakértők tizenhárom bronzkori koponyát találtak, melyek mindegyikén ugyanazon a helyen volt egy lyuk – közölte a berlini Német Régészeti Intézet csütörtökön.

A nagy kockázat ellenére a legtöbb páciens túlélte a beavatkozást – állapították meg a kutatók. A koponyanyílások speciális helyzete és az a tény, hogy se traumára, se betegségre utaló nyomot nem találták, arra enged következtetni, hogy a műtétnek rituális szerepe volt.

Értették a dolgukat

Nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen megállapítani, mi indokolt egy koponyaműtétet. Ha baleset vagy más trauma áll a háttérben, akkor a koponyacsonton nagy valószínűséggel láthatók törésvonalak. Viszont ha betegségről, például epilepsziáról, migrénről vagy rituális beavatkozásról van szó, akkor a csonton nincs látható jele annak, hogy miért lékelték meg.

A tizenhárom koponyát mikroszkópos, röntgen-, valamint komputertomográfos (ct-) vizsgálatoknak vetették alá, amelyek során kiderült: a hatvan év körüli férfiakat és nőket operáltak így, a legtöbb páciens hosszú ideig élt még a műtét után.

Az operációt végzőknek érteniük kellett a dolgukat, láthatóan gondosan választották mindig ugyanazt a pontot a koponyán.

A szakértők kutatásukról az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban számoltak be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »