Mutatjuk milyen napelemes rendszert telepítését engedélyezni most az állam

Megosztás 0 Tweet 0 Megosztás 0 forintos villanyszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Egy, a napelemekhez tartozó akkumulátor jelentősen könnyíthet a rendszer használatán, igaz, a berendezés drámaian növelheti a beruházás költségeit. Mivel itthon egy időre felfüggesztették a napelemek esetében a betáplálási lehetőséget, és csak a szigetüzemű rendszerek engedélyezettek, jelenleg helyi tároló nélkül nehézkes napelemet beszereltetni. Egy szigetüzemű napelem esetében a rendszer egy önálló áramellátó egységet képez, nem kapcsolódik a hálózatra, vagyis úgynevezett szigetet alkot – írja a Pénzcentrum. Hazánkban a megközelítés még gyerekcipőben jár, de sok országon, főként Nyugat-Európában egyre több helyen használnak hálózatfüggetlen, szigetüzemű invertert. A megoldást gyakran alkalmazzák elzárt épületeknél, például tanyákon vagy nyaralókban. A szigetüzemű napelem rendszer előnye, hogy segítségével megoldható a hálózatfüggetlen áramellátás problémája, a rendszerrel saját erőből tarthatjuk fenn az izoláltan működő háztartás áramellátását. A technikának ugyanakkor megvannak a hátulütői: a beruházás jóval költségesebb, esetenként hosszadalmasabb, ráadásul a több alkotóelem miatt a meghibásodás esélye is nagyobb.

A szigetüzemű inverter lényege, hogy a napelem által megtermelt áramot nem egy kétirányú mérőóra felé, hanem egy akkumulátornak adja le. A legtöbb inverter a napelemekből és a kívülről érkező energiát is fogadja, az áramfelesleget a hálózatba tölti, ha viszont pluszenergiára van szüksége az otthonnak, felvesz a hálózatból. A rendszer folyamatosan méri, hogy mennyi áramot veszünk fel, valamint adunk le.
Szigetüzemű inverter esetében bármilyen tárolót nem csatlakoztathatunk, kifejezetten erre a célra gyártott akkumulátor szükséges. Ezt leszámítva a hálózatra kapcsolt és a szigetüzemű rendszerek között nincs lényegi különbség, a telepítéskor ugyanazokat a tényezőket szokás figyelembe venni. Az akkumulátor kapacitása miatt azonban az izolált rendszereknél különösen fontos felmérni, hogy az adott napelem mennyi energiát képes előállítani, illetve hogy a háztartás mennyi áramot használ el.

Az október végén megjelent kormányrendelet alapján a napelemes rendszerek csak akkor táplálhatnak be a hálózatba, ha az igénybejelentés 2022. október 31. előtt megtörtént. Az új szabály azt is előírja, hogy ezen dátumot követően a napelemes rendszereknél 10,8 kilovoltamper csatlakozási teljesítményig, elektronikus benyújtás mellett három munkanapon belül elbírálják a műszaki tervet. 10,8 és 50 kilovoltamper között viszont a beruházó saját kockázatra az akár 30 napig tartó engedélyeztetés előtt is belevághat a telepítésbe, illetve a szükséges átalakításokba. Mivel a szigetüzemű rendszer kialakítása extra költségeket jelent, sokan dönthetnek a sajátkezű kiépítés mellett, hogy így spóroljanak a munkadíjon. Nagyon fontos, hogy ilyen esetben körültekintően, az óvintézkedéseket betartva járjunk el.

Hírdetés

Mekkora lesz a drágulás?

Mivel a szigetüzemű inverter és a szükséges akkumulátor beszerelése igen drága, a megoldás eddig nem igazán terjed el hazánkban. Az elszálló rezsiárak, a szaldó elszámolás vége, valamint a betáplálási lehetőség felfüggesztése miatt azonban feltételezhető, hogy egyre többen döntenek majd ezen megoldás mellett. A rendszer ára nagyban függ az energiaigénytől, kapacitás tükrében többmilliós tétellel számolhatunk – egy kisebb rendszer ára panelekkel, inverterrel és akkumulátorral együtt általában egymillió forintnál indul.

A megtérülés ebben az esetben a nagyobb beruházás következtében jóval lassabb, mint egy hálózatra csatlakozó napelemnél, ráadásul az akkumulátort is 8-11 évente cserélni kell az élettartam rövidsége miatt. A kisebb kapacitású, speciális szolár tárolók 500 ezer forintnál kezdődnek. Egy kisebb vagy közepes háztartás esetében minimum 3 kilowattos szigetüzemű napelemmel érdemes számolni. A beruházás előtt érdemes figyelembe venni az egyéni tényezőket, például hogy mennyit vagyunk otthon, valamint hogy milyen háztartási gépeket használunk. Egy átlagos háztartásnál már 5-6 kilowattos rendszer elégítheti ki az áramigényeket, egy nagy otthonnál viszont 10 kilowatt lehet csak elég.

Megosztás 0 Tweet 0 Megosztás


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »