Mutatjuk, miért és mekkora bírságot róhatnak ki szerdától a rendőrök

Mutatjuk, miért és mekkora bírságot róhatnak ki szerdától a rendőrök

Nyitókép: TASR/Milan Drozd

Az aktuális járványügyi helyzet és a kihirdetett veszélyhelyzet alapján Szlovákiában március 3-tól új óvintézkedések lépnek érvénybe.

Az új óvintézkedések betartását a rendőrség szigorúan fogj ellenőrizni, amit azt jelenti, hogy az utcákon nem csak egyenruhás, de civil ruhás rendőrök is fognak járőrözni.

A rendőrök elsősorban a karantén megszegését, a kijárási tilalmat, a járáshatár átlépését, a „feketén“ működő telephelyeket és a maszkviselést fogják ellenőrizni.

A bírságok összege

Az illetékes regionális közegészségügyi hivatal 1 659 euróig terjedő bírságot róhat ki. A rendelkezések megszegéséért a rendőrség 1 000 euróig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. A bírságot az állami és a városi rendőrök is kiróhatják.

Mit ellenőrizhetnek a rendőrök?

Hírdetés

A rendőrség kompetenciái közé a kijárási tilalom megszegésének ellenőrzése, illetve a járáshatár átlépésnek megszegése tartozik.

Kijárási tilalom, szájmaszk és karantén

A járvány alatt a rendőrség többször felhívta a figyelmet arra, hogy miden esetet individuálisan ítélnek meg.

Amennyiben kivétel felmutatása nélkül szegjük meg a kijárási tilalmat, akkor a rendőrség 1 000 euróig terjedő helyszíni bírságot róhat ki. Ha a kirótt bírságot nem tudjuk a helyszínen kifizetni, a kihágásunkat a járási hivatalnál jelentik.

Abban az esetben, ha a felső légutakat nem takarjuk el sem szájmaszkkal, sem részecskeszűrős szájmaszkkal, akkor a helyszínen legfeljebb 1 000 euróig terjedő pénzbüntetést kaphatunk. Amennyiben az összeget nem tudjuk kifizetni, a kihágásunkat jelentik az illetékes regionális közegészségügyi hivatalnál. Ugyanez az eljárás a karantén megszegésénél is.

Telephelyek és rendezvények

A rendelkezés értelmében zárva kell tartaniuk a kiskereskedelmi boltoknak, a szolgáltatást kínáló telephelyeknek és tilos a nyilvános rendezvények megszervezése is. A tilalom megszegéséért nem az ügyfél a felelős, hanem a fizikai személy (vállalkozó) vagy a jogi személy (a telephely tulajdonosa vagy ügyvezetője). Amennyiben a rendőrség értesül a telephely megnyitásáról, nem ró ki büntetést, az ügyet az illetékes regionális közegészségügyi hivatal elé viszi.

Marek Eliáš, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kommunikációs osztályának munkatársa szerint a telephelyeket a higiénikusok is ellenőrizhetik, és az üzemeltetőre legfeljebb 20 ezer euróig terjedő bírságot róhatnak ki.

TvNoviny.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »