Mutatjuk, hogyan lehet hozzájutni a Covid-igazolványhoz a 3. oltás felvétele után

Mutatjuk, hogyan lehet hozzájutni a Covid-igazolványhoz a 3. oltás felvétele után

A harmadik oltás felvételével aktuálissá vált újra a Covid-igazolványok megszerzésének módja, ami akár egyszerű folyamatnak is tűnhet, ám ha valaki nem volt kellőképpen előrelátható, és nem mentett el minden korábbi adatot, e-mailt vagy telefonos üzenetet, amit a Közegészségügyi Hivataltól (NZCI) kapott, akkor könnyen bonyolódhat számára a folyamat.

Először is szögezzük le, hogy a harmadik oltás után új Covid-igazolványt kapunk, a régi nem frissül, sőt nem frissül a telefonos alkalmazás sem automatikusan. A digitális Covid-igazolvány vagy más nevén az uniós Covid-PASS a harmadik oltás felvétele után ugyanúgy, mint előző alkalommal, a 2. oltás felvétele után a korona.gov.sk portálról húzható le, tájékoztatta portálunkat a Közegészségügyi Hivatal sajtóosztálya.

A Covid-igazolvány letöltése

A nyitóoldalon a digitális uniós Covid-igazolvány címszóra klikkelve tudjuk igényelni a 3. oltás után az igazolványt, ajánlatos azonban előkészíteni azokat az adatokat, amelyekre az igénylés elküldése során szükségünk lesz: ezek közül a számunkra automatikusan kigenerált Covid-19-pass okozhat gondot, mert előfordulhat, hogy nem mentettük el ezt az adatot, amit az NZCI 2021 júniusának végén automatikusan megküldött mindenkinek, akinek már kigenerálta. Az NZCI sajtóosztálya szerint Covid-19-passa annak is van, akinek a múltban csináltak már antigén- vagy PCR-tesztet, amennyiben a tesztelésre a korona.gov.sk oldalon található nyomtatvány segítségével jelentkezett.

A Covid-19-pass egy kilencjegyű adatsor, amelyet telefonosüzenetben vagy e-mailben kaptunk meg a Közegészségügyi Hivataltól.

Enélkül az adat nélkül sajnos nem tudunk továbblépni, amennyiben nincs meg ez az adatunk, ez esetben a Gondjaim vannak a Covid-igazolvány megszerzésével címszóra klikkelve a Hiányzik a Covid-PASS-om címszó alatt egy formanyomtatvány kitöltésével igényelhetjük a szóban forgó kilencjegyű adatsor, illetve az NZCI forródrótján a 02/32353030-os számon keresztül, naponta 8.00-tól 20.00 óráig igényelhetjük azt. A formanyomtatványhoz mellékelnünk kell egy hivatalos okmányunk beszkennelt másolatát is, vagy a személyi igazolványunkét, vagy pedig az útlevelünkét, illetve az oltásról szóló igazolásét, ezért elektronikus igénylés során ajánlatos ezeket is előkészítenünk, hogy kéznél legyenek.

Amint megvan a kilencjegyű adatsorunk, kérhetjük az új Covid-PASSt, majd  az adatok kitöltése után telefonos üzenetben kapunk egy ellenőrző kódot, azt kell még beírnunk, és már hozzá is juthatunk az új Covid-igazolványhoz,

amit akár azonnal letölthetünk, vagy kérhetjük, hogy küldjék el azt az e-mailcímünkre is.

A QR-kód feltöltése a telefonunkba

Hírdetés

Ha megvan az Covid-igazolványunk a 3. oltásról, a GreenPass nevű telefonos alkalmazásunkat megnyitva, a hozzáadás menüre klikkelve tudjuk az új igazolvány QR-kódját beszkennelni a telefonunkba is a személyi (születési) számunk megadásával.

Ha a Covid-igazolvány nem áll a rendelkezésünkre pl. nem tudjuk kinyomtatni vagy megnyitni az e-mailből), akkor letöltéssel is elmenthető,

ez esetben a biztonságos mentés érdekében meg kell adni a belépési kódot az azonosítóval (pl. születési számmal) együtt

A Közegészségügyi Hivataltól egy másik e-mailt is kapni fogunk: „a GreenPass alkalmazás – hozzáférési kódját”, amelyet az NZCI folyamatosan küldözget ki. Erre abban az esetben lesz például szükségünk, ha nem szkenneljük be a telefonunkba a QR-kódot, hanem minden egyes alkalommal, amikor szükség van rá „Az igazolvány letöltése” funkcióval szeretnénk megnyitni a Covid-igazolványunkat.

Ezt az automatikusan generált belépési kódot akár meg is változtathatjuk, ha túl bonyolult a számunkra az automatikusan kigenerált kód, illetve, ha nem kaptunk, magunk is generálhatunk az NZCI portálon az alábbi linken.

Ez a legalább nyolctagú kód egyfajta biztonsági hídként szolgál, amellyel ellenőrzik a kérelmező személyazonosságát a digitális igazolvány alkalmazásba történő beolvasásához vagy letöltéséhez.

A belépési kódon kívül egy öttagú PIN-kódot is meg kell majd adnunk, az alkalmazásba való belépéshez.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »