Mutatjuk, ezért félünk a sötétségtől

Mutatjuk, ezért félünk a sötétségtől

A félelem gyakori reakció a sötétségre, különösen a gyerekeknél. Tudósok nemrég rájöttek, milyen agyi mechanizmusok okozzák ezt.

Az agyunkban található amygdala felel az érzelmeink feldolgozásáért, valamint a félelemre adott válaszainkat is szabályozza. Egy új tanulmány arra világít rá, hogyan változik agyunk aktivitása ebben a mandula formájú kis részben attól függően, hogy fénynek vagy sötétségnek vagyunk-e kitéve – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A kutatók szerint a mérsékelt fényterhelés elnyomja az amygdala aktivitását, sőt úgy tűnik, a fény megerősíti a kapcsolatát agyunknak egy másik részével – azzal, amelyik a félelemérzetünk kontrolljáért felel. A vizsgálat során 23 önkéntes agyát “szkennelték”, különböző intenzitású fénynek és sötétségnek kitéve őket. Az eredmények alapján a közepes fény a gyengébbnél nagyobb mértékben csökkenti az amygdala aktivitását. Ezek a hatások hozzájárulhatnak a fény hangulatjavító hatásaihoz, csökkentve a negatív, félelemmel kapcsolatos hatásokat, és fokozva a negatív érzelmek feldolgozását – írják a kutatók.

A fény, a sötétség és az agyi aktivitás közötti kapcsolat jól ismert: a fény változásai segítenek eligazodni, hogy mikor kell aludnunk, hatással vannak az éberségünk szintjére és befolyásolhatják hangulatunkat is. Könnyen lehet, hogy a fénynek való kiszolgáltatottságunkat kontrollálva kezelhetjük a sötétséggel kapcsolatos fóbiáinkat is. Fényterápiás kezeléseket már széles körben alkalmaznak olyan esetekre, mint a depresszió, bár a tudósok nem teljesen értik, hogyan működnek ezek a terápiák.

Azt már tudjuk, hogy a kulcs az úgynevezett belső fotoszenzitív retina ganglion sejtekben rejlik, amelyek a fényt a szemből veszik fel és továbbítják az agy különböző részeire. A következő lépés az, hogy feltárják, hogyan lépnek ezek interakcióba az amygdalával.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »