Mutálódik a halálos vírus

KülföldVilág

A guineai Ebola-járványt vizsgáló kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a vírus mutálódott.

A francia Pasteur Intézet kutatói, akik tavaly márciusban elsőként azonosították a járványt, most azt vizsgálják, fertőzőbbé válhat-e a vírus. A szakértők guineai Ebola-fertőzött betegekből származó több száz vérminta elemzését kezdték meg. Azt próbálják nyomon követni, hogyan változik a vírus, és azt próbálják meghatározni, képes lesz-e könnyebben átkerülni emberről-emberre.

„Tudjuk, hogy a vírus sokat változik” – magyarázta Dr. Anavaj Sakuntabhai humán genetikus. „Ez az új esetek diagnosztizálásához és a kezeléshez is fontos. Tudnunk kell, hogyan változik a vírus, hogy lépést tarthassunk vele.”
Nem szokatlan, hogy a vírusok az idő előrehaladásával változnak. Az Ebola, a HIV és az influenza vírushoz hasonlóan RNS-vírus, amely a mutáció magas arányával rendelkezik. Ennek következtében a vírus alkalmazkodóbbá válik, és megnő az esélye annak, hogy fertőzőbbé válhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány a második szakaszába lépett, amelyben a hangsúly egyre inkább a járvány megszüntetésére helyeződik át. Jonathan Ball, a Nottinghami Egyetem virológusa azonban úgy véli, az is elképzelhető, hogy több ember fertőződik tünetmentesen a jelenlegi járványban, mint a korábbiakban – adta hírül a MediPress.

A másik aggály az, hogy mialatt vírusnak több ideje és több gazdaszervezete van a fejlődésre, az Ebola a mutációknak köszönhetően levegő útján terjedővé válhat. Erre azonban egyelőre semmilyen bizonyíték nem utal, és a vírus jelenleg csak a fertőzöttek testnedveivel való közvetlen érintkezéssel terjed.

A párizsi kutatás annak megértésében is segíthet a szakértőknek, miért élik túl egyesek az Ebolát, míg mások belehalnak. A jelenlegi járvány során a túlélési arány 40 százalék. Remélhetőleg ez a vírus elleni oltóanyag kifejlesztésében is segíti majd a kutatókat. A Pasteur Intézet munkatársai jelenleg két vakcinát is fejlesztenek, amelyek az idei év végére kerülhetnek a humán kísérleti fázisba.

View the full image Forrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »