Muszlim polgármester került London élére

Eldőlt. Harmadik generációs pakisztáni származású muszlim lesz London új polgármestere. Sadiq Kahn a Munkáspárt színeiben indult a megmérettetésen. A kormányzó konzervatívok így nyolc év után elvesztették a fővárost.

Elvesztette a fővárost a brit kormányzó Konzervatív Párt, miután a Munkáspárt színeiben induló Sadiq Kahn legyőzte a Boris Johnson utódjául szánt Zac Goldsmitht – jelentette a brit The Daily Telegraph szavazatszámláló percről percre tudósításában.

Ezek alapján a baloldali jelölt a szavazatok 44 százalékát, míg a tisztségéről távozó Johnson után a posztra pályázó Goldsmith mindössze 35 százalékát szerezte meg. A zöldek színében induló Sian Berry 6 százalékot kapott. A liberális demokraták jelöltje, Caroline Pidgeon 5, a keményen euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának indulója, Peter Whittle pedig négy százalékot szerzett.

Az összesítés szerint a tizennégy londoni nagy választókerületből a munkáspárti Kahn nyolcban diadalmaskodott, míg Goldsmith hatban tudott nyerni. A Munkáspárt harmadik generációs pakisztáni jelöltjének ráadásul két olyan kerületet – Ealing and Hillingdon és Merton and Wandsworth – is sikerült elhódítania, ahol korábban a konzervatívok győztek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »