Muszáj tehermentesíteni a kórházakat – Üdvözli a kórházigazgató a koronavírus-fertőzöttek kezelésének új szabályzatát

Muszáj tehermentesíteni a kórházakat – Üdvözli a kórházigazgató a koronavírus-fertőzöttek kezelésének új szabályzatát

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter jóváhagyta, hogy a tünetmentes és az enyhe kórlefolyású koronavírusos fertőzötteket ne utalják be a kórházba, és lakhelyi elkülönítésben a háziorvos távgyógyászattal követhesse az állapotukat. András-Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint bármilyen segítség elkel, már így is naponta „zsonglőrködnek” az ágyszámokkal.
Minden olyan intézkedés, amely tehermentesíti a kórházakat, elodázza, hogy az orvosok drasztikus döntéseket hozzanak arról, melyik beteg életét mentik meg – szögezte le a Krónikának András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója annak kapcsán, hogy az egészségügyi minisztérium kidolgozta a koronavírus-fertőzöttek kezelésének új szabályzatát. Az esetszámok bizonyos százalékát mindig a súlyos vagy nagyon súlyos állapotban lévő betegek teszik ki, ha pedig növekszik a fertőzések száma, egyre több lesz a súlyos beteg, és növekszik a kórházakra nehezedő nyomás – részletezte a kórházigazgató. Szerinte az enyhe lefolyású kórkép esetén a betegnek is előnyösebb, ha otthoni környezetben gyógyul.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter jóváhagyta az új szabályzatot, ennek értelmében

a tünetmentes és az enyhe kórlefolyású koronavírusos fertőzötteket nem utalják be a kórházba, lakhelyi elkülönítésben a háziorvos távgyógyászattal követi az állapotukat.

Hírdetés

Tizennégy nap után második teszt nélkül is gyógyultnak nyilvánítják őket, visszatérhetnek a rendes életükhöz, viszont még tíz napig kötelezően maszkot kell viselniük. Az otthonukban elszigetelt fertőzötteket csak akkor vetik alá radiológiai vagy vérvizsgálatoknak, ha az állapotuk súlyosbodik. A rendelet arra is kitér, hogy 14 nap után úgy térhetnek vissza a munkahelyükre, hogy nem kell felmutatniuk járványtani jóváhagyást vagy negatív koronavírustesztet.

A minisztérium ugyanakkor azt is szabályozta, miként szűrik a sürgősségre bekerülő betegeket, akiknél fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja. Hogy elkerüljék a zsúfoltságot,

engedélyezett a gyorstesztek alkalmazása, ezzel párhuzamosan a PCR-teszttel is mintát vesznek.

Pozitív gyorsteszt esetén azonnal elkülönítik a beteget. Negatív gyorsteszt esetén az a beteg, aki a tünetei alapján kórházi ellátásra szorul, egy „átmeneti zónában” marad, viszont ha az állapota nem indokolja a kórházi ellátást, hazamehet, és lakhelyi elkülönítésben várhatja meg a PCR-teszt eredményét. A tünetmenteseknek a gyorstesztet sem javasolják. Akinél enyhe, de koronavírusra utaló tünetek jelentkeznek, köteles értesíteni a háziorvosát, aki szintén köteles nyilvántartásba venni, felmérni telefonos konzultáció által az állapotát, majd az adatokat továbbítani a közegészségügyi igazgatóságnak.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »