Mustárgáztámadások jöhetnek Európában?

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet Szíriából visszatérő tagjai mustárgáztámadást hajthatnak végre a nyugati államokban, miután megtanulták, hogyan kell bevetni a vegyszert a harci zónákban – figyelmeztetett a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) egyik magas rangú tisztségviselője szerdán.

Az ENSZ és a vegyifegyver-ellenőrök közös vizsgálata októberben fényt derített arra, hogy a szíriai kormány legalább három alkalommal bizonyítottan klórgázt vetett be, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei pedig legalább egyszer bizonyíthatóan mustárgázt alkalmaztak.

Philippe Denier, az OPCW vizsgálati részlegének igazgatója párizsi sajtókonferenciáján rámutatott: amióta az Iszlám Állam tudja, hogyan állítson elő mustárgázt, az egyes államoknak számolniuk kell azzal a veszéllyel, hogy a terrorszervezet egyik – megfelelő szaktudású – tagja visszatér, és közreműködik egy mérgesgáz-támadás elkövetésében.

Nyugati tisztségviselők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a terrorszervezet, amely elfoglalt területeit védi Irakban és Szíriában, újabb támadásokra szólítja fel követőit a nyugati államokban és a térségből visszatérő dzsihadistákat.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Nemzetközi központot hoznak létre Oroszország és az Iszlám Állam ellenSzázéves szúfi sejket végzett ki az Iszlám Állam egyiptomi szárnyaRovatok: KülföldTelepülés: Európai UnióCímkék: külföld, terrorizmus, dzsihádista terrorszervezet, mustárgáz, terrorfenyegetettségForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »