Musical: 56 csepp vér az Erkel Színházban

Tíz évvel ezelőtt mutatták be az 56 csepp vér című musicalt. A forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján most az Erkel Színházban lesz látható a Pintér Tamás kaszkadőr ötlete alapján született darab, Szikora János rendezésében. A mostani feldolgozás a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház együttműködésében jött létre.

Két fiatal szerelméről, valamint a karhatalmisták és a helyi fiatalok konfliktusáról szól a történet, William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáját alapul véve. Zenéjét az Omega basszusgitárosa, Mihály Tamás szerezte, a szövegkönyvet Horváth Péter írta. Az ősbemutatón a fő szerepekben Kaszás Attila, Veres Mónika és Palcsó Tamás volt látható, a mostani változatban Lőrinc pátert Feke Pál, Júliát Kiss Diána Magdolna, Robit Börcsök Olivér játssza. Október elején a koronázóvárosban már bemutatták a darabot, az Erkel Színházban október 23-án és 31-én láthatja a közönség.

Az előadást beharangozó sajtótájékoztatón a dalszínház főigazgatója, Ókovács Szilveszter felhívta a figyelmet arra, a forradalomra emlékezve október 22-én az Erkel Színházban a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Balázs János Liszt-díjas zongoraművésszel közösen újrajátssza Cziffra György hatvan évvel korábbi műsorát, felcsendül majd Bartók II. zongoraversenye, Beethoven Egmont-nyitánya és Brahms II. szimfóniája. Cziffra György a Rákosi-rendszer elől menekülve 1950-ben feleségével és kisfiával a zöldhatáron át próbált átjutni Ausztriába, de elfogták. Három évre munkatáborba küldték, szabadulása után, 1956. október 22-én léphetett újra a közönség elé, a forradalom leverése után azonban ismét menekülésre kényszerült.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »