Muratov, Nobel-békedíj – Peszkov elnöki szóvivő gratulált

A szólás szabadságáért életüket vesztett kollégái érdemeinek tulajdonította Nobel-békedíját pénteken Dmitrij Muratov, az orosz Novaja Gazeta című független napilap főszerkesztője.

Hírdetés

Muratov a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy elfoglalt volt és nem tudta felvenni a telefont, amikor a Nobel-bizottság felhívta, és azóta sem volt ideje elolvasni a méltatás teljes szövegét.
   
„Azt mondom önöknek: ez nem az én érdemem. A Novaja Gazetáé. Azoké, akik életüket vesztették az emberek szólásszabadságát védelmezve. Mivel már nincsenek közöttünk, a jelek szerint úgy döntöttek, hogy én mondjam el mindenkinek. Ők Igor Domnyikov, Jura Scsekocsihin, Anna Sztyepanovna Politkovszkaja, Násztya Baburova, Natasa Esztyemirova, Sztasz Markelov” – nyilatkozott Dmitrij Muratov.
       
„Így gondolom. Tényleg. Ezt nekik adták” – tette hozzá az 59 éves szerkesztő.
   
„Az orosz újságírást jelenleg elnyomják. Megpróbálunk segíteni az +idegen ügynöknek+ minősített embereknek, akiket támadások értek, és akiket az ország elhagyására kényszerítettek” – mondta a Podjom független hírportálnak.
   
Telegram-csatornáján az orosz díjazott azt írta, hogy a pénzjutalom egy részét orosz oknyomozó újságírói startupoknak adja, és támogatja belőle a Jóság Köre Alapítványt is, amely a ritka betegségekben szenvedő gyermekek gyógyítását segíti.
   
A beteg gyerekeket támogató alapítványt Vlagyimir Putyin orosz elnök hozta létre az év elején. A Nobel-békedíj teljes összege, amelyet Muratov Maria Ressa amerikai-filippinói újságírónővel megosztva kapott, 1,1 millió dollárt.
   
Muratov a Novaja Gazeta egyik alapítója. 1995 és 2017 között volt főszerkesztő, majd 2019-től ismét ő vette át ezt a posztot. Az újság hat újságíróját gyilkolták meg az 1993-as lapindítás óta.
       
A Nobel-békedíjak jutalmazottjait egy nappal Anna Politkovszkaja meggyilkolásának 15. évfordulója után hirdették ki Oslóban. Az újságírónő bíráló hangnemben írt a Kreml Csecsenföldön és az egész észak-kaukázusi régióban folytatott politikájáról. A 48 éves Politkovszkaját 2006. október 7-én gyilkolták meg Moszkvában otthonának lépcsőházában. A bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban hat embert ítéltek el, de a megrendelő személye továbbra is ismeretlen.
       
Gratulált a Nobel-békedíjhoz Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
     
„Gratulálhatunk Dmitrij Muratovnak, aki munkájában következetesen az eszményeit követi és elkötelezett az eszményei mellett. Ő tehetséges és bátor. Ez természetesen magas elismerés. Gratulálunk neki” – mondta az orosz elnök sajtótitkára.
     
Peszkov időt kért annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy vajon Putyin elnök is gratulál-e majd a díjazottnak.
   
„Gratulálunk a megérdemelt kitüntetéshez!” – jelentette ki Borisz Beljakov, az orosz miniszterelnök szóvivője.
   
Beljakov megfogalmazása szerint a díj „méltó elismerése (Muratov) tehetségének, magasszintű professzionalizmusának, hithűségének, és ami a legfontosabb, emberi tulajdonságainak”. Méltatta, hogy az újságíró szakmai munkája mellett jótékonysági tevékenységet is folytat.
   
Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media tulajdonában lévő, de független hangvételű Eho Moszkvi főszerkesztője úgy vélekedett, hogy Muratov kitűntetése fontos jelzés az orosz vezetés számára.
       
Muratov a harmadik orosz, aki elnyerte ezt az elismerést Andrej Szaharov szovjet atomfizikus (1975) és Mihail Gorbacsov szovjet elnök-pártfőtitkár (1990) után.
   
A 90 éves Gorbacsov nevében pénteken közlemény jelent meg, amely „nagyon jó hírnek” minősítette az elismerést, amely – mint fogalmazott – „magasabb szintre emelte a sajtó jelentőségét” a mai világban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »