Munkanélküliség Szlovákiában: 8,2 százalék délen, 6,3 százalékon északon

Munkanélküliség Szlovákiában: 8,2 százalék délen, 6,3 százalékon északon

Hat és fél százalékos országos munkanélküliségi ráta mellett a 16 magyarlakta járásban (Pozsony és Kassa nélkül) 8,2 százalék az állástalanok aránya.

A trend önmagáért beszél. A 2019 második felétől az ország versenyképességének hanyatlása már kezdte éreztetni hatását, a koronavírusjárvány kitörése előtti hónapokban már felszökött a munkanélküliség. A járvány miatt ez tovább súlyosbodott.

Ugyanakkor  ökölszabálynak tűnik, hogy a befeketésektől módszeresen távol tartott déli járásokban válság idején gyorsabban emelkedik az állástalanok aránya, mint az országos átlag, és  az országosnál lassabban javul a foglalkoztatás – most, a járványkorlátozások leomlása után.

Míg az országos átlag 6,54 százalék volt áprilisban, 8,2 százalék a 16 magyalakta járásban, és az ország (Pozsony és Kassa nélküli) “északi” felében viszont csak 6,36 százalékos.

Hírdetés

A déli járások lemaradása foglalkoztatásban alig csökken. Mivel a következő másfél évben az infláció és a gazdasági problémák miatt válságos időszak várható, sok jóra nem számíthatnak a magyarlakta járások sem. Eleve egy koronavírusban megfáradt regionális gazdaságnak kell kezelnie a problémákat.

A legrosszabb munkanélküliségi rátát egyébként pont tavaly áprilisban mérték a munkahivatalok, akkor csaknem 10 százalékos (egészen pontosan 9,82 százalékos) volt az állástalanok aránya a magyarlakta járásokban, miközben északon az átlag két százalékponttal volt jobb.

Alább a legutóbbi elérhető munkanélküliségi adatokat közöljük (2022 áprilisából):

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »