Munkahelyteremtés Rimaszombatban

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági visszaesés fokozottan érinti a legelmaradottabb régiókat, ahol egyébként is magas a munkanélküliség. Ezért minden egyes új munkahely létrejöttének örülni lehet, és az esetlegesen érkező új beruházásokat támogatni kell.

Tavasztól folyamatosan emelkedik azok száma, akiknek munkanélküli segélyt folyósít a Szociális Biztosító. Számuk a nyár végére meghaladta a 72 ezret, amely 16 éves, azaz 2004 közepe óta nem tapasztalt maximumot jelent. A növekedés a korábbi évek adataival összevetve is szembetűnő. Az országos munkanélküliségi mutatók továbbra is a kelet-szlovákiai járásokban, valamint a Szepességben és Gömörben a legrosszabbak.

Ez év februárjában, még a járvány megjelenése előtt 15,61%-os volt az állástalanok aránya a Rimaszombati járásban, amely mostanra 20,54 százalékra emelkedett. Hasonló mértékű növekedés tapasztalható a Nagyrőcei járásban is, ahol 12,87 százalékról 17,88%-ra ugrott a munkanélküliek aránya.

A munkaügyi hivatal statisztikái szerint hónapról hónapra több új munkanélkülit vesznek nyilvántartásba, mint amennyinek sikerül elhelyezkednie. Az aktuális állásajánlatok között többféle (eladó, grafikus, fodrász, kozmetikus, koordinátor, nővér, orvos, adminisztratív dolgozó, hentes, üzletkötő, raktáros, szociális munkás, szoftverfejlesztő, karbantartó, takarító, asztalos, kamionsofőr) munkakörbe keresnek embereket, ezzel együtt sokszor mégis gondot okoz egy-egy pozíció betöltése. A képzett munkaerő hiányára utal, hogy némelyik állásajánlatot már több mint fél éve hirdették meg, és még mindig betöltetlen. A másik oldalon viszont az újonnan létesített gyártósori munkák nagy részére egy hónap alatt sikerült megfelelő számú alkalmazottat toborozni.

A Rimaszombati járás legnagyobb munkaadója a YURA ELECT Corporation Slovakia, amely Rimaszombatban és Nyustyánban több mint 1500 főt foglalkoztat. A dél-koreai vállalat augusztustól 120 új munkahelyet létesített rimaszombati telephelyén. A 2008 óta a gömöri városban székelő befektető (korábbi nevén Sewon ECS) a Hyundai és a Kia autók kábelalkatrészeinek a gyártásával foglalkozik, és fokozatosan tovább terjeszti a termelési lehetőségeit.

Jaroslav Miniar humánerőforrás-menedzser a vállalat szándékait azzal indokolta, hogy az ügyfeleik növelték a megrendelés mennyiségét, ezért ők haladéktalanul tovább bővítik a gyártást. Ez év augusztusáig a rimaszombati kábelgyár 120 munkavállalót alkalmazott, most újabb 120 dolgozó felvételére volt szükség – mutatott rá Miniar.

A felvétel határideje a munkahelyek feltöltéséig tart, de sokatmondó, hogy a szabad helyek 80%-ára már van jelentkező. Legutóbb a múlt héten pénteken lépett be 27 új alkalmazott, ezen a héten pedig újabb 21 személy kezdte meg a betanulást, akik előbb iskolázáson vesznek részt, s csak azt követően kezdik meg a háromműszakos munkát.

Hírdetés

A gyár környezete tiszta, csendes, a helyiségek klimatizáltak. A vállalat állandó munkaszerződést és többféle előnyös juttatást ajánl a dolgozóinak. Jaroslav Miniar felhívta a figyelmet a fizetett túlórára, az étkezési utalványra, a teljesítménybónuszra, a jelenléti és a születésnapi bónuszra, valamint arra, hogy a vállalat ivóvizet, mosószert, multivitaminokat, mikulás- és karácsonyi csomagokat is ad az alkalmazottainak.

– A munkavállalók esetében feltétel a szlovák nyelv ismerete, a kézügyesség, a színek felismerése, de legfőképpen a munkakedv. A munkáról részletesebb információt a felvételi személyes beszélgetésen tudhatnak meg, de telefonon is érdeklődhetnek a 047/58 123 54-es telefonszámon. A portán kérhető jelentkezési lap, amit az érdeklődők rögtön ki is tölthetnek, és helyben le is adhatnak, majd eszerint hívjuk meg a kiválasztott személyeket állásinterjúra – mondja a HR-menedzser.

A Yura vállalathoz hasonló nagy munkáltatóból kevés van a gömöri régióban, ezért is lenne fontos egy ipari park létrejötte, amely vonzaná a hasonló kaliberű beruházókat. Ebben az ügyben jelentős előrelépés történt októberben, miután rendkívüli testületi ülésükön támogató határozatot fogadtak el a városi képviselők az állami ipari park megépítését illetően.

Az ügy előzménye, hogy Richard Sulík gazdasági miniszter korábban bejelentette, az ország keleti felében és a legkevésbé fejlett járásokban kellene ipari parkokat létesíteni. Az egyik lehet ezen régiók közül a legmagasabb munkanélküliséggel küzdő Rimaszombati járás. A gazdasági tárca küldöttei azóta már a lehetséges helyszíneket is megtekintették. Eva Muráriková, a városi hivatal városfejlesztési osztályának vezetője megerősítette, hogy Rimaszombatban is jártak a Szlovák Befektetés-ösztönzési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) képviselői.

Rigó László alpolgármester szerint a város vezetése mindent megtesz a projekt megvalósulásának az érdekében. Elmondta, az állami beruházási ügynökség 50 hektárnyi területre tartana igényt, az önkormányzat 78,7 hektárt tud az ipari park rendelkezésére bocsátani, tehát még tartalék is maradna.

Az állami ipari park az I/72-es út mellett épülhetne meg Szabatkapuszta városrész mellett, Cserencsény irányában. A terület nagy részét jelenleg mezőgazdasági célokra használják. A képviselők a legutóbbi ülésen a beruházás érdekében jóváhagyták a területrendezési terv módosítását, valamint megszavazták, hogy nem vetnek ki különadót a fejlesztést végző felekre, illetve hogy a szakértői vélemény által meghatározott áron adják át a terület tulajdonjogát az állami gazdasági társaságnak.

Megjelent a Magyar7 2020/43.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »