Munkahelyi zaklatás: a japán nők egyharmada érintett

A japán nők közel egyharmadát zaklatták már szexuálisan a munkahelyükön – állítja egy kormányzati jelentés, melynek kiemelt célja az is, hogy növeljék a nők szerepét a munkaerőpiacon.

Az érintettek több mint fele azt mondta, előfordult már, hogy – főleg férfi kollégái – megjegyzést tettek életkorukra, megjelenésükre vagy fizikai tulajdonságaikra – írja a The Guardian.

A felmérésben több mint 9600, 25 és 44 év közötti nő vett részt. A válaszadók negyven százalékát már megérintették számukra kellemetlen módon, míg 17 százalékukat felkérték, vagy nyomás alá helyezték annak érdekében, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek.

Az elkövető leggyakrabban – az esetek 24,1 százalékában – az érintettek főnöke volt. A nők 63 százaléka nem jelentette az esetet, míg tízből egy olyan válaszadó, aki panaszt tett, arról számolt be: egy közönyös tárgyaláson vett részt vagy lefokozták.

Japán küzdelmet folytat annak érdekében, hogy növeljék a nők jelenlétét a munkahelyeken, főleg a vezető pozíciókban. Miközben a részmunkaidős, alacsonyan fizetett területeken erőteljesebb a jelenlétük, a vezetők csupán nagyon apró hányada kerül ki a nők közül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »