Munkahelyeket teremthet a Brexit Maros megyében

Munkahelyeket teremthet a Brexit Maros megyében

Elképzelhető, hogy a közeljövőben brit cégek is megtelepednek a Maros megyei ipari parkban azt követően, hogy Nagy-Britannia a június végén megtartott népszavazás nyomán várhatóan kilép az EU-ból – jelentette ki Nagy István, a vidrátszegi ipari park igazgatója.

iparipark-5636_b

A gazdasági szakember úgy véli, a kilépés előtt a vámmentesség megőrzése érdekében egyre több brit vállalkozó fogja áthelyezni telephelyét Európába. „Az Európai Unión belül is a keleti országok, köztük Románia lesz az egyik legvonzóbb. Az infrastruktúrája rendkívül gyenge, a vasút egyenesen borzasztó, de a munkaerő itt még mindig nagyon olcsó” – érvelt lapunknak az ipari park igazgatója. Mint ismeretes, az angolok eddig főként a romániai bankszektorban és az ingatlanpiacon voltak jelen, termelésbe és szolgáltatásokba nemigen ruháztak be.

Egyébként a Marosvásárhelytől mintegy 15 kilométerre, a nemzetközi repülőtér tőszomszédságában fekvő ipari park még mindig csak 73 százalékban telt be. Igaz, ez a számarány azt követően csökkent ennyire, hogy a létesítményt irányító részvénytársaság 3,5 hektáros területtel gyarapította felületét. Kérdésünkre, miszerint lát-e esélyt arra, hogy a park a közeljövőben teljesen benépesüljön, Nagy István azt mondta, egyelőre nem lehet optimista. Mint mondta, a szerződéses előírások szerint idén három cégnek kellene megépítenie munkacsarnokát, ugyanakkor tárgyalásban vannak további két befektetővel.

iparipark-5615_b

„A gazdasági válság kirobbanása óta az általános tendencia az, hogy a vállalkozók tapogatóznak a piacon, keresgélik a helyet, de nem ruháznak be. Inkább bérelnek valamit, aztán ha bejön a számításuk, elkezdenek építkezni, ha meg nem, akkor továbbállnak” – értékelte a jelenlegi helyzetet Nagy István. Szerinte már az is eredménynek számít, hogy a vidrátszegi ipari parkból még egyetlen cég sem vonult ki azok közül, amelyek évekkel ezelőtt építkezésbe fogtak. Arra viszont már volt példa, hogy a területtel rendelkező cég a válság beköszöntése után meggondolta magát, és lemondott a leszerződtetett építkezési felületről. A park területén lévő vállalkozások több mint másfél ezer személynek biztosítanak munkát.

A hét elején egyébként egy brit vállalat, a Teconnex képviselői látogattak el a Maros megyei önkormányzathoz. Az autóalkatrész-gyár számára megfelelő területet kereső beruházók Péter Ferenc megyei tanácselnökkel és Nagy Istvánnal tárgyaltak. Utóbbi szerint az is jó hír, hogy kis ideje már látni, amint a környéken elkezdődött a Marosvásárhely és Torda közötti autópálya építésének szervezése.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »