Munkában az Európa-gyilkosok: az EP is sürgeti a központosított "menekült"ügyi rendszert

Munkában az Európa-gyilkosok: az EP is sürgeti a központosított "menekült"ügyi rendszert

Központosított menekültügyi rendszerben az unió jobban tudná kezelni a menekültek és migránsok érkezését – olvasható az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott állásfoglalásában, amely emellett az unión kívülről érkezőknek legális és biztonságos beutazási lehetőségeket javasol. Az európaiak biztonsága viszont a legkevésbé sem érdekli őket.

A nem kötelező érvényű állásfoglalás szerint az unió menekültügyi rendszere képtelen megbirkózni a migránsok és menedékkérők egyre növekvő számával, ezért a dublini szabályok radikális átalakítását szorgalmazza.

A javaslat szerint a menekültügyi kérelmeket egy központi rendszerben kellene begyűjteni és szétosztani. A tagállami kvótákat is magában foglaló rendszer az úgynevezett hotspotokra, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokra épülne, az Európába érkező "menekülteket" innen osztanák szét.

Az uniós parlamenti határozat kiemelte, hogy a mostani menekültügyi rendszer nem veszi kellőképpen figyelembe az unió külső határain található országokra nehezedő migrációs nyomást. A képviselők állásfoglalásukban olyan változtatásokat követelnek, amelyek nagyobb szolidaritást, igazságosabb viszonyokat, megosztott felelősséget, illetve a menedékkérelmek gyors elbírálását biztosítják.

A menedékkérők áthelyezése és a "menekültek" áttelepítésével kapcsolatban a határozat felszólítja a tagállamokat, hogy tartsák magukat vállalt kötelezettségeikhez, hiszen mostanáig a Görögországban és Olaszországban áthelyezésre váró 160 ezer menedékkérőnek csupán töredéke került át ténylegesen más uniós országba.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Új fokozatba kapcsolnak: Brüsszel elvenné a bevándorlókról való döntés jogát a tagállamoktól


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »