München után nő a meggondolatlanság kockázata

A müncheni lövöldözés – függetlenül fejleményektől – arra mutat rá, hogyan néz majd ki az eljövendő, félelemmel és bizonytalansággal teli világ.

 

Kilyuggatott biztonságérzet

 

A horror térképére egyre több hely kerül fel. Életét vesztheti egy európai metropolisz véletlen látogatója, egy átutazó, a repülőtéren találomra kipécézett szabadságát töltő turista, de az egyszerű „hazai” polgár is Münchenben.

 

Ez az alattomosság semmit sem enged előre kiszámítani, ahogy nem engedi a biztonsági intézkedéseket sem tökéletesíteni.

 

Ma fokozzák a repülőterek biztonságát, holnap egy gyorsétteremnél lövöldöznek. Kitalálják, hogyan védjék ki a bombákat, mire jön valaki egy kamionnal, és a bombamerényletek kezeléséről szóló használati utasítást egy időre a kukába lehet hajítani.

 

A müncheni 18 éves lövöldöző további „biztonságokat” dönt romba. Iráni, de nem kell, hogy iszlamistáról legyen szó. Ő egy úgynevezett magányos farkas, aki vagy egy pszichiátriai beteg, kezeletlen problémákkal, vagy egy még nem ismert mozgalom fanatikus híve.

 

Német reakciók

 

Keveseknek (beleértve a szlovák belügyminisztériumot) van annyi ideje és energiája, hogy kivárja a vizsgálat eredményeit, és aszerint nyilvánítson véleményt. A legtöbben a reggeli közben látott hírekből annyit jegyeznek meg: fiatal iráni, 9 halott, káosz a bajor fővárosban, veszélybe kerültek az októberi tervek…

 

A zárójelentést, amit a nyomozók biztosan a németekre jellemző alapossággal írnak majd meg, senki sem fogja elolvasni. Ez az egyik legveszélyesebb probléma ezeknél az eseteknél.

 

Az indulatok legyőzik az objektív tényeket is. Az emberek fejében minden összekeveredik, és a társadalom hevülete veszélyesen emelkedni kezd. A helyzetet csak a rendkívül értelmes (és elkötelezett) vezetők enyhíthetik.

 

Van remény, hogy Németország a müncheni gyilkosságok fényében a stratégiai gondolkodás magasabb szintjére lép. Több féle módon is megerősítheti magát. Ideális esetben két dolgot kell ötvöznie: az alapelvek melletti elkötelezettséget a gyakorlati politika megváltoztatásának előkészítésével.

 

Aktuality.sk, Ľubomír Jaško: Po Mníchove rastie riziko nerozmýšľania

Nyitókép: Heavy.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »