Multikultiüzem Amerikában is: az elnökök arcképei helyett négereket tesznek a dollárra a zsidók

Multikultiüzem Amerikában is: az elnökök arcképei helyett négereket tesznek a dollárra a zsidók

Több új arckép kerül az új ötdollárosra, köztük Eleanor Roosevelt, de a húszdollárosokon is változtatnak: "lecserélik" Andrew Jacksont, az USA hetedik elnökét Harriet Tubmanra, aki a polgárháború idején rabszolgákat mentett. Elemzők szerint a változtatások is jelzik, hogy "az amerikai társadalom mulitkulturalizmusa új szintet lép".

A döntést – a bankjegyek külső megjelenésének általános átalakítása keretében – Jacob Lew zsidó pénzügyminiszter hozta meg.

Az ötdollárosokon eddig a bankjegy mindkét oldalán Abraham Lincoln volt látható, a változtatás után azonban az egyik oldalon Lincoln, a másikon pedig a feketék jogaiért küzdő polgárjogi aktivista lelkész arcképe szerepel majd.

A szerdai bejelentés szerint többféle ötdolláros kerül forgalomba: Martin Luther King mellett a híres operaénekesnő, Marian Anderson és az egykori first lady, Eleanor Roosevelt arcképével is nyomtatnak bankókat. Mindhárom személyiséget pályafutása egyik történelmi, vagy nagyon fontos pillanatában örökítik meg.

A Martin Luther Kingről készülő arckép akkor ábrázolja a politikust, amikor – 1963-ban – elmondja híres, "Van egy álmom… " kezdetű beszédét.

Marian Andersont egy 1939-es fellépésén örökítik meg, amikor a koncerttermekben még élő gyakorlat volt a szegregáció, azaz a négerek elkülönítése, és őt is kitiltották még a híres philadelphiai Függetlenség Csarnokából is, s Eleanor Roosevelt aktív támogatásának köszönhette, hogy ő volt az első fekete operanekesnő, aki énekelt a New York-i Metropolitanben, majd állandó tagja is lett a híres operaháznak.

Szerdán egyébként már korábban bejelentették, hogy a tízdollárosokon változatlanul az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, Alexander Hamiltonnak a képmása lesz, a húszdollárosokon azonban "lecserélik" Andrew Jacksont Harriet Tubmanra.

Andrew Jackson az Egyesült Államok hetedik elnöke volt, és rabszolgákat tartott, a néger Harriet Tubman pedig a polgárháború idején az északiak oldalán küzdött és rabszolgákat mentett. Harriet Tubman lesz az első színesbőrű, s több mint száz éve az első nő, akinek az arcképe rákerül egy amerikai papírpénzre.

Az első amerikai kommentárok szerint a nemzeti valuta külsőségeinek megváltoztatása "a több etnikumú és multikulturális amerikai társadalom változását is jelzi". "Jó megoldások születtek" – mondta az északkeleti Maine állam republikánus szenátora, Susan Collins.

Az új bankjegyeket még 2030 előtt szeretnék forgalomba hozni, ebben azonban a jegybank szerepét ellátó Federal Reserve (Fed) mondja ki a végső szót. Lew pénzügyminiszter szerdán ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a Barack Obamát követő új elnök és pénzügyminisztere nem veti el a mostani újításokat.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »