Működik vagy nem működik a lockdown? Nézzük az adatokat!

Működik vagy nem működik a lockdown? Nézzük az adatokat!

Egy hete, hogy érvénybe léptek a szigorúbb korlátozások, a kormány pedig azt ígérte, hogy 10 nap után értékeli, mennyire vált be a lezárás. Ez a határidő a hétvégén letelik, megvannak az első adatok is arról, mennyire hatásos.

A Nový Čas utánanézett, és az elemzők által közzétett első számok szerint a lakosság mozgása 20%-kal csökkent a városi tömegközlekedési eszközökön, és több mint 30%-kal ritkábban keressük fel a boltokat.

Mit jelent ez a helyzet további alakulását illetően?

Richard Kollár matematikus szerint az aktuális mutatók  – a fertőzöttek vagy a kórházban ápoltak száma – szerint nehéz értékelni a járványhelyzetet, mert a rendszer telítődött, kapacitása csúcsán van. Bármilyen változás nagyban függ a rendszer teljesítőképességétől. Ha többet bírna a rendszer, a számok is nagyobbak lennének.

Járványügyi szempontból bármilyen enyhítés csak akkor jöhet szóba, ha elérjük a célokat, amiket kitűztünk, és ez az egészségügyi ellátórendszer kapacitása alá jutás”

– teszi hozzá.

Ez pedig, a matematikus szerint, több hétig is eltarthat, akár év végéig is, elméletileg még tovább is. A Tudomány segít (Veda pomáha) kezdeményezés kiszámolta, hogy

az emberek mobilitása a korlátozások bevezetése után 21 százalékkal csökkent a városi tömegközlekedések járatain és 11 százalékkal gyérült az autóforgalom is.

A Pénzpolitikai Intézet (Inštitút finančnej politiky) rámutatott, csökkent a pénzköltés. A lockdown első két napján az üzletlátogatás és szabadidős tevékenység több mint harmadával lett kevesebb, mint előtte.

Hírdetés

A legnagyobb kiesést, múlt hét csütörtöke és vasárnapja között, az éttermek és szálláshelyek jelentették. Ezekben az ágazatokban több mint felével csökkent a forgalom november első három hetéhez képest, számolták ki az analitikusok.

A lockdown fékezheti az oltakozást

Míg az elmúlt hetekben nőtt az új oltottak, vagyis az első adag vakcinát kapók száma, ez a trend a legutóbbi hétvégén megtört. Hogy ebben milyen szerepe volt a lezárásnak, a szakemberek nem tudják egyértelműen megmondani, de a lockdown az egyik oka lehet az oltakozási kedv csökkenésének.

Lehetséges, hogy azok, akik eddig nem kapták meg a vakcinát, most azt gondolják, lockdown van, minek az oltás.

Ami ebben pozitív változást hozhatna, az a pénzügyminiszter kijelentése, hogy pénzbeli juttatásokat kapnának az oltakozók. De az is előfordulhat, hogy már mindenki beoltatta magát, aki akarta.

Először oltottak száma:

2021. 11. 19.  – 9 000

2021. 11 20. – 10 000

A lockdown bevezetése után:

2021. 11. 27. – 4 200

2021. 11. 28. – 1 500


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »