Működik a forródrót a két Korea között

Működik a forródrót a két Korea között

Próbaüzemben helyreállították szerdán az összeköttetést a két Korea között az úgynevezett katonai “forródróton” át, és nem volt üzemzavar – jelentették be a dél-koreai védelmi minisztérium.

„Az érintkezési próba öt percen át tartott… nem voltak hibajelzések. A hadsereg folytatja a műszaki munkát a közvetlen összeköttetésen, amelyet közel két éve nem használtak” – közölte a minisztérium.

Dél-Korea hosszú ideje igyekezett helyreállítani a „forródrótos” kapcsolatot az Északkal, de az mereven elzárkózott előle. A helyzet a felek keddi, magas szintű találkozóján változott meg, amikor a két ország megállapodott az összeköttetés helyreállításáról.

Hírdetés

A dél-koreai elnök szerdán közölte, hogy hajlandó lenne egy csúcstalálkozóra Észak-Korea vezetőjével, de csak ha meg vannak hozzá a feltételek. Ennek részleteire Mun Dzse In nem tért ki, de azt hangsúlyozta, hogy a félsziget atomfegyver-mentesítése vezet az igazi békéhez.

Észak és Dél közeledése szilveszterkor kezdődött, Kim Dzsongun északi diktátor újévi köszöntőjében jelentette be: kész párbeszédet kezdeni Szöullal, és mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen a téli olimpián. Az elmúlt egy hétben az is kiderült, hogy a katonai diktatúra sportolókat, szurkolókat és magas rangú tisztviselőket is küld déli szomszédjához a sporteseményre.

http://mno.hu/

Észak-Korea  később elfogadta azt a dél-koreai javaslatot is, hogy a két ország január 9-én Panmindzsonban magas szintű egyeztetéseket kezdjen a kétoldalú tárgyalások újraindításáról. A felmelegített országközi kapcsolatokkal párhuzamosan az Egyesült Államok szerepe is csökkenhet a térségben: a napokban derült ki az is, hogy elmarad a Dél-Korea és az USA közös hadgyakorlata, Kim Dzsongun pedig azt is elérhette, hogy minimális mértékben megossza a két katonai szövetséges viszonyát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »