MSZP: Nem lehetett volna „átengedni” a bírójelölteket

Kitart az MSZP amellett, hogy törvénysértő az Alkotmánybíróság (AB) új tagjairól szóló parlamenti szavazás. Tóth Bertalan frakcióvezető ma is azt ismételte meg – a Marosi Ildikó, Horváth Attila, Schanda Balázs és Szabó Marcel sorsát érintő titkos szavazás alatt -, hogy az AB-ről szóló törvény szerint egy legalább kilenc főből álló bizottságnak kellett volna jelölnie őket, viszont az ő lemondásával ez a bizottság már csak nyolc fős volt. Mindezek alapján úgy vélte, hogy megválasztásuk esetén megkérdőjeleződik mind az Alkotmánybíróság, mind pedig a testület későbbi döntéseinek legitimitása.

Tóth Bertalan beszélt arról is, hogy megvizsgálták a jogi lehetőségeiket, ám ennek az eljárásnak nincs jogorvoslata, hiszen az AB nem járhat el a saját ügyeiben. Egyúttal ismét bírálta az LMP-t, amiért közreműködik abban, hogy „a fideszes elit újabb szeget verjen a jogállamiság koporsójába.”

A szocialisták frakcióvezetője azt is elmondta, hogy az Országgyűlés Igazságügyi bizottságához fordul, mert szerinte Kövér László házelnök megsértette a T. Ház méltóságát, amikor nem hagyta, hogy ezt a problémát a tegnapi plenáris ülésen is felvesse.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »