MSZMP KB titkárral erősített az MSZP

MSZMP KB titkárral erősített az MSZP

Elnökhelyetteseket választott a hétvégén az MSZP választmánya. Egyikük Barabás János. A Mandiner megtudta: nem névegyezésről van szó: ez a Barabás tényleg az a Barabás, az MSZMP Központi Bizottságának egykori titkára, a nyolcvanas évek kommunista agit-prop vezetőinek egyike. A demokratikus MSZP-ben a rendszerváltás óta nem jutott neki pozíció. Eddig.

Barabás Jánost választotta az MSZP választmánya a párt elnökhelyettesének. A született demokrata az állampárti időszakban az agit-prop apostola volt, a keményvonalas kommunista Berecz János famulusa, aki alá többek között a sajtó felügyelete is tartozott – derítette ki a Mandiner.

A rendszerváltás után üzletileg combosodó volt káderek a kor posztkommunista gyakorlata szerint privatizált cégekben szereztek helyet Barabás elvtársnak (Caola), aki a Hungexpo-privatizációban is szerephez jutott. Noha Barabás a Gyurcsány-korszakban miniszterelnöki főtanácsadóként vitézkedhetett, s értesüléseink szerint egyik lánya is dolgozott Gyurcsány Ferenc DK-jának, arra azért figyeltek a szocialisták, hogy komoly pártfunkciót az MSZMP egykori KB-titkárának a demokratikus MSZP-ben ne adjanak.

Barabás a Gyurcsány érában egy kitüntetést is bezsebelt, ám érdekes módon nem volt azok között, akik a Bayer-ügy miatt visszaadták a kitüntetésüket.

Barabás megválasztásáról az Index megkérdezte Hiller Istvánt, az MSZP választmányi elnökét, aki szerint nem rossz üzenet, hogy egy MSZMP KB-tagot választottak meg egy vezetői posztra. “Az lenne rossz üzent, ha nem tartjuk tiszteletben a demokratikus szavazást.”

Barabás János főbb tisztségei:

A KISZ KB titkára 1974. február–1979. október 9. között.

A Minisztertanács Állami Ifjúsági Bizottsága titkára 1979. október 9.– 1982. szeptember között.

Az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztálya helyettes vezetője 1982. szeptember 28.–1988. szeptember 6 között.

Az MSZMP Budapesti Bizottsága titkára 1988. augusztus 29.–1989. június 24. között.

Az MSZMP KB tagja 1989. április 12.–1989. október 7. között.

Az MSZMP KB titkára 1989. június 24.–1989. október 7. között.

Az MSZMP Politikai Intéző Bizottsága tagja 1989. június 24.–1989. október 7. között.

Forrás: mandiner.hu

The post MSZMP KB titkárral erősített az MSZP appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »