Mráz: meg kell erősíteni a visegrádi identitást

Visegrádi Négyek (V4), Három Tenger Kezdeményezés (3T) – a közép-európai régióban a 20. századi konfliktusok után immáron az együttműködésé a főszerep, de azt természetesen el kell fogadni, hogy vannak különbségek a Balti-tenger és az Adriai-tenger közötti kontinensrész országai között – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, egy régiós felmérést ismertetve. Arról is beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című rádióműsorban, hogy a V4-ek egységes fellépése esély arra, hogy a nagy uniós tagországok ne érvényesíthessék korlátlanul akaratukat a kisebbekkel szemben, azonban az egységet kívülről megbontani szándékozók próbálkozásai jól érzékelhetőek, és az egyelőre sikertelen francia-német szalámi-taktika az ősszel sikeresre fordulhat.

A V4-ben többségben vannak a szláv országok, ezek ”jobban szeretik egymást”, de Magyarország célja lehet, hogy ennek ellenére is szeressék és bízzanak benne.

Ennek egyik tanúbizonyságát a migrációs válságban adták a csehek és a lengyelek, akik személyesen nem érintettek a tömeges illegális határsértők nyomásában, viszont a tévében követve is egyetértettek Magyarországgal, a magyar kormány intézkedéseivel és támogatták azt – hangsúlyozta a Nézőpont Csoport vezetője.

12 százaléknyi szavazataránnyal rendelkeznek az uniós döntéshozatali folyamatokban a visegrádi országok, ez megegyezik a francia súllyal, és a domináns Németországot egyensúlyozni tudják, az uniós döntéshozatalba sokat nyomnak ezért latba. Összefogva a térség sokkal nagyobb, és erősebb, mint külön-külön – foglalta össze a V4 valódi lényegét a kutató.

Visegrádi identitás a közös értékek és érdekek mentén

Szerinte meg kell erősíteni a visegrádi identitást, és ezt a megerősítést be kell mutatni a meghívott vendégeknek, mint az történt Netanjahu izraeli miniszterelnök látogatásán, amikor is a V4-ek közös akaratát és érdekét sikeresen mutatták be közösen Budapesten.

Macron francia elnök első közép- és kelet-európai körútjával kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel úgy fogalmazott: nem igaz, hogy a V4-ek közé éket verni jött Macron, hiszen egy szakpolitikai változtatáshoz keresett partnereket (és talált pl. a román kormánynál – a szerk.) a régióban; elviekben az ősszel létrejöhet egy V4-Macron találkozó, akár Budapesten is. A közép-európai együttműködés létezik, ezt figyelembe kell vennie Macronnak – húzta alá a szakértő.

Hozzátette: azt nem elehet előre tudni, hogy az egyes országokban egy esetleges kormányváltás mennyire alakíthatja át azt az együttműködést, amelybe Macron mellett Merkel német kancellár is éket verne, szalámi-taktikával bontanák meg azt.

Erősebb válaszok kellenek Európában

Szeptember 24-én fog kiderülni, hogy a francia-német tengelynek milyen tervei vannak az európai jövővel kapcsolatban – jelentette ki. Úgy véli, a terrorizmusra és a bevándorlásra adott jelenlegi válaszoknál erőteljesebbekre van szükség a kontinens biztonságos jövőjéhez.

Az egyetemi oktató szerint az együttműködést a Nézőpont Csoport által elvégzett régiós felmérés szerint több más területre is ki lehetne terjeszteni, mint az iparpolitikára és az infrastrukturális fejlesztésekre. Aláhúzta: az autópálya-építéseket tartják fontosnak a régióban élők.

A Nézőpont Csoport által készített régiós felmérésről elmondta, hogy sikeresnek tartja, de az abból kirajzolódó közös igények megvalósításához a politikusokon túl az is kell, hogy az országok, és azok népei is ezek mellé álljanak, ehhez pedig jobban érezni kell egymás problémáit – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Végezetül úgy fogalmazott: az érzés mellett a tudás is fontos, az, hogy minél többet tudjanak egymás országairól a V4 országok polgárai.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »