Mr. Raszputyin – Magazin-ajánló

Mr. Raszputyin – Magazin-ajánló

„Azt hiszem, a honi értelmiség sem készült fel erre a politikai szituációra, az illiberális rendszerre. Először is kellenének olyan fórumok, ahol érdemes megszólalni, mert azzal a jó érzéssel tudsz utána felállni, hogy volt értelme. A szekértáboroktól függetlenül valamit következetesen képviselő embertípus azért hiányzik a nyilvánosságból, mert aki ilyen lenne, olyan helyzetben találta magát, ha megszólalt, hogy azt kérdezte utána: kinek hiányzik ez? Kinek hiányzik, hogy elmondja a véleményét, majd leszedjék róla a keresztvizet, fizetett trollok tépjék szét, és elbánjon vele a kommunikációs daráló?” (Lovasi András)

Ez csak egy idézet a sok izgalmas cikkünkből. Keresse a Magyar Nemzet Magazint minden hétvégén az újságárusoknál!

 

Sokáig fogják még elemezni Donald Trump győzelmét. A semmiből nyert, de ez nem volt véletlen, éppen ellenkezőleg: matematikai pontossággal megtervezett kampány emelte fel. A gépezet olajozottan működött, miként egy sikeres startup vállalkozás. Mert igazából az is volt, mérnöke pedig egy fiatal, csendes nagyvállalkozó, aki az ingatlanfejlesztések után most hirtelen a politikaformálásban utazik: január 20-ától már a világ első számú vezetőjének gondolatait fogja irányítani. Ő Jared Kushner.

Sokak számára mindmáig nemzedéki bálvány Lovasi András zenész, dalszerző, a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag nevű zenekar frontembere. Ha az álmaiból nem is lett kevesebb, az illúziói bizony megfogyatkoztak, és a rendszerváltás óta eltelt évtizedekről is megvan a véleménye. Azt mondja: okosságok helyett az számít igazán, ami hosszabban dolgozik az emberben, vagyis egy sors, egy emberi történet, egyfajta helytállás. Lovasi András idén tölti be az ötvenet.

Létszámhiány, járműhiány, társadalmi problémák. A végeredmény: egy örökkévalóság, mire kiér a mentőautó. A bajokra a főigazgatók sem találják a gyógyírt. Mentősöktől kértünk látleletet az ország legnagyobb egészségügyi szervezetéről.

A káromkodás ugyanúgy életünk része, mint a lélegzés. Bevalljuk, vagy sem, legtöbbünk rendszeresen használ vulgáris szavakat, magunkban mindenképpen. Ilyen elterjedt és gyakori viselkedésforma nem kerülhette el a pszichológusok figyelmét, és mára ez a tudományterület lerázta magáról az illetlenség stigmáját. Sőt, kiderült, hogy a profán szóhasználat vizsgálatával nemcsak agyunk működéséről, hanem a beszéd evolúciójáról is sokat tudhatunk meg. Figyelmeztetjük az olvasót, hogy a cikkben csúnya szavak is előfordulnak.

Áder János köztársasági elnök újévi köszöntőjében a százötven évvel ezelőtti kiegyezéshez hasonló gesztusra biztatta a hazai politikai életet. Kevesen tudják viszont, hogy az 1867-re megszülető kompromisszumot egészen más jellegű kiegyezések és kiegyezési tervek előzték meg és követték a dualista állam összeomlásáig.

Témák a MagazinbólMr. Raszputyin
Donald Trump a vejét tette meg elnöki főtanácsadójává – A Kushner-árnyékelnökség küszöbén (17., 22. oldal)Enélkül az életünk sótlan étel
Lovasi András generációjáról és a politikai osztályról, az értelmiségiekre leselkedő trollokról és az istenhitről (18–19. oldal)A Braille-táblától az okostelefonig
Meg kell találni azokat a szakmákat, amelyekben helyt tudnak állni a vakok (20. oldal)Lappangási idő

A stroke négy és fél órás „időablaka”, avagy súlyos gondok a mentőszolgálatnál (21. oldal)Az elmúlt nyolc év
Obama felemás gazdasági hagyatéka (22–23. oldal)Negyed dollár
Világhírű magyar karikaturista, akit nem ismerünk (24. oldal)A teremburáját!
Káromkodáskutatás: a vulgaritás az agy legmélyebb működésének elválaszthatatlan része (25. oldal)Kénytelen, kelletlen
A kiegyezéshez vezető utak: Magyarország kontra Ciszlajtánia, avagy jól is jártunk meg nem is (26. oldal)Hemicellulóz és lignin
Nagyváry József a leánykollégiumról, Einstein hegedűjéről és a hangszerek kinyílásáról (27. oldal)György Zsombor a fagyos hangulatról, Lakatos Júlia arról, hogy mit üzennek a pártok, Ács Margit Vathy Zsuzsa emlékéről. Plusz Pilhál György, Hegyi Zoltán és Hász Róbert tárcái.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »