Mozgalmas napok várnak a képviselőkre

Mozgalmas napok várnak a képviselőkre

Ezen a héten szavaz az Országgyűlés azokról a törvényjavaslatokról, amelyektől az uniós támogatások megszerzését és a Magyarország ellen indított eljárások megszüntetését reméli a kormány.

Megemlékezéssel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfő délután 1 órakor, a képviselők a közelmúltban elhunyt társuk, a szocialista Koltai Imre életútja előtt hajtanak fejet, majd a napirend előtti felszólalásokat követően folytatják a vitát azokról a törvényjavaslatokról, amiktől az uniós támogatások megszerzését és a Magyarország ellen indított büntető eljárások lezárását reméli a kormány.

Varga Judit igazságügyi miniszter bizakodó: „Amennyiben a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe” – fogalmazott a tárcavezető múlt hétfői expozéjában a parlamentben.

Hírdetés

Lesznek interpellációk és azonnali kérdések is. Az ellenzék egyebek mellett a minimálbér megemeléséről, az áfa csökkentéséről, az önkormányzatok és a fogyatékkal élőket segítő civilszervezetek állami támogatásáról, a légi forgalom zajának csökkentéséről, az iskolai bántalmazások visszaszorításáról, valamint a Paksi Atomerőmű és a NATO bővítéséről kérdezi a kormányt. A Fidesz–KDNP-sek a rezsicsökkentésről, az árstopokról és a határvadászokról szeretnének többet megtudni.

A hétfői tanácskozás napirend utáni felszólalásokkal zárul.

Kedd reggel 8 órakor kezdődik a plenáris ülés. A kormánypárti többség várhatóan megszavazza az uniós pénzek megszerzése érdekében beterjesztett törvényjavaslatokat, majd a képviselők a veszélyhelyzet meghosszabbításának új lehetőségeiről, az állatvédelmi alapítvány létrehozásáról és a vagyonnyilatkozati rendszer átalakításáról szóló indítványokról vitáznak, illetve napirend utáni felszólalásokat hallgatnak meg.

Szerda reggel 9 órától ombudsmani beszámolók nemzetközi szerződések és napirend utáni felszólalások szerepelnek napirenden. Október 10-én hétfőn pedig napirend előtti felszólalások, kérdések, azonnali kérdések és napirend utáni felszólalások adnak munkát a törvényhozás tagjainak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »