Mózes: Hatékonyabban fogjuk képviselni a magyar kisebbséget

Mózes: Hatékonyabban fogjuk képviselni a magyar kisebbséget

A TA3 csatorna választási műsorának pénteki adásában Lucia Kurilovská (Dobrá Voľba) és Mózes Szabolcs (MKÖ) szerepeltek.

Kurilovská, aki a Rendőrakadémia rektorát többek közt az egykori belügyminiszterrel, Robert Kaliňákkal való kapcsolatáról kérdezték. Elmondta, nincsenek kapcsolatban Kaliňákkal, évtizedekkel korábban viszont még az egyetemen tanította a politikust. Éppen ő kérte meg az Rendőrakadémia vezetésére, amely a belügyi tárca alá tartozott. Ugyanakkor kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a Dobrá voľba nem a SMER árnyékpártja, a párt elnöke, Tomáš Drucker biztosította róla, hogy nincs kapcsolatuk Ficoékkal.

A műsorvezető Mózestől arra kért választ, miben különbözik az MKÖ politikája a MOST-Híd-tól, s miért nem sikerült együttműködniük. Az Összefogás elnöke elmondta, pártjuk azért jött létre, mert a magyar választóért versenyző pártok nem tudtak megállapodni, s ezután rövid időn belül összegyűjtötték a bejegyeztetéshez szükséges aláírásokat. Az összefogás kapcsán hangsúlyozta, a közös listára azok kerültek, akik együtt akartak működni. Ők pedig abban különböznek a vegyespárttól, hogy nem akarnak együttműködni a maffiakormány tagjaival és hatékonyabban kívánják képviselni a kisebbséget.

Mózes azt is elmondta, nyíltan ki kell mondani, Dél-Szlovákia az elmúlt harminc évben el volt hanyagolva, ezért fontos céljuk lesz az infrastruktúra fejlesztése ebben az országrészben, ahogy a kisebbségi jogok érvényesítése, mert ezen a területen is jelentős az elmaradás. Éppen ezért törvényi szintre kell emelni a kisebbségi jogokat.

Ami az esetleges parlamenti politikájukat illeti, egyetértenek a jobboldali pártok politikájával, míg elutasítják a jelenlegi kormánypártokkal, valamint Kotlebával és Harabínnal az együttműködést. A műsorvezető kérdésére válaszolva elmondta, ha az OĽaNO nyeri a választást, akkor el tudja képzelni, hogy ez a párt határozza meg a miniszterelnök személyét.

Hírdetés

Mózes szerinte a magyar pártok közül csak az MKÖ-nek van lehetősége ott lenni a jövő kormányában, mert a vegyespárt a SMER-rel és Matovič-csal sem tartja elképzelhetőnek a közös munkát.

Kurilovská programjuk kapcsán hangsúlyozta, számunkra is fontosak a kisebbségi kérdések, de minden szlovákiai kisebbségnek biztosítani akarják a megérdemelt jogokat. Ők a választási rendszert is átalakítanák.

Mózes úgy véli, jelenleg fontosabb kérdések is vannak, mint a választási rendszer megreformálása. A műsorvezető azt szerette volna, ha az Összefogás elnöke Orbán Viktor politikáját is értékelné, aki erre úgy válaszolt, hogy Magyarország mindig korrekt kapcsolatokra törekedett Szlovákiával. A pártjuk pedig arra fog törekedni, hogy tisztességes Szlovákia jöjjön létre.

Amennyiben kormányra kerülnek, a dél-szlovákiai infrastruktúra folyamatos fejlesztésére törekednének, mert Érsek miniszter ezen a területen a korábbi célokat sem tudta időben megvalósítani, miközben a vasúti vonalak délen egyáltalán nem fejlődtek.

Mózes végül arra biztatta a nézőket, menjenek el szavazni és váltsák le a jelenlegi maffiakormányt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »