Mourinho 60

Mourinho 60

Ma ünnepli hatvanadik születésnapját a futballvilág talán legelentmondásosabb edzője. José Mourinho a Porto és az Internazionale csapatát is BL-győzelemre vezette, az utóbbi években viszont már nem járt hasonló siker közelében. A szókimondó portugál szakember jelenleg az AS Roma vezetőedzője, de régi álma, hogy szövetségi kapitányként dolgozzon. Az esélyt az Egyesült Államok válogatottja nyújthatja Mourinhónak, amely a következő foci-vb-n hazai pályán szerepelhet.

José Mourinho ünnepel, és kapóra jöhet neki a botrány

A special one – EPA/ Ettore Ferrari

José Mourinho hatvanadik születésnapját ünnepli. A portugál szakember két évtizede meghatározó és egyben megosztó egyénisége a futballvilágnak. Már a Porto vezetőedzőjeként is feltűnést keltett, amikor a Manchester United elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntős továbbjutást óriási sprinttel ünnepelte az Old Traffordon. Később a topligákban még inkább szem elé került, szókimondó és agresszív stílusa éppúgy megosztotta és megosztja a futballrajongókat, mint a védekezésre épülő stratégiája.

Ha a Bajnokok Ligája-éra legváratlanabb győzelmét keressük, akkor a Porto 2004-es diadala rendre az elsők között kerül szóba. A portugál csapat José Mourinho irányításával okozott meglepetést a BL-ben, a szakember pedig ugródeszkaként használta a kék-fehérekkel elért sikert.

A Chelsea története első Premier League-trófeáját köszönheti Mourinhónak, aki ezután az Internazionale vezetőedzőjeként 2010-ben triplázott, megnyerte a BL-t, a bajnokságot és az Olasz Kupát is.

A híres rendező szerint az AS Roma edzője minden főgonoszi képesség birtokában van.

Mourinhót már a 2000-es évtizedben is sokat támadták viselkedése és nyilatkozatai miatt, ám összességében úgy tűnt, hogy különleges személyiségével a csapata hasznára van. A Real Madrid élén indult el lefelé a karrierje, a Barcelona elleni rangadók az ő idejében inkább háborúra hasonlítottak a pályán, s ebből a portugál is kivette a részét.

A Királyi Gárdával azért a bajnoki cím összejött, ahogy a második Chelsea-korszakában is. A Manchester United élén nyert Európa-liga és az AS Romával szerzett Konferencia-liga már kétes megítélésű, s a BL-győzelemre törő csapatok immár nem Mourinhóban gondolkoznak.

Hírdetés

José Mourinho szövetségi kapitány lehet

Az utóbbi időben ellenben többször is felmerült a portugál szakember neve szövetségi kapitányként. Hazájában Fernando Santos a 2016-os történelmi Eb-győzelemmel egy ideig bebetonozta a helyét a kispadon, azonban a tavalyi katari vb után távoznia kellett.

José Mourinhót is a jelöltek között emlegették, ám végül a belga nemzeti csapattól távozó Roberto Martínez kapta a posztot.

– A portugál szövetség elnöke azt mondta, hogy nem az első számú, hanem az egyetlen jelöltje voltam. Ez büszkeséggel tölt el, de jelen pillanatban nem vállalhattam el a feladatot – mondta az AS Roma vezetőedzője. Ugyanakkor Mourinho korábban többször is kifejezte, hogy szívesen kipróbálná magát szövetségi kapitányként, hogy foci vb-n és Eb-n dolgozhasson.

Az Európa-bajnokságra nem kínálna esélyt a legújabb lehetőség, világbajnokságon viszont a hazai közönség támogatását élvezhetné Mourinho, ha az Egyesült Államok szövetségi kapitánya lenne. Az USA fociprojektje magához tért a nagy pofonból: miután a 2018-as vb-t a csapat nélkül rendezték, tavaly Katarban eljutott a kieséses szakaszba a csapat.

Még vonzóbbá teszi a projektet, hogy az amerikai a legutóbbi világbajnokság második legfiatalabb kerete volt, a kulcsjátékosok éppen a 2026-os, hazai világbajnokságra érhetik el a legjobb futballistakort.

BL-győzelem után foci-vb-arany?

Az biztos, hogy az Egyesült Államoknak új szövetségi kapitányra van szüksége. Gregg Berhalter ugyan nem okozott csalódást Katarban, de a vb után a mellőzött Giovanni Reyna szülei bosszúból előszedték Berhalter régi ügyét, amikor harmincegy évvel ezelőtt bántalmazta későbbi feleségét.

A botrány miatt az amerikai szövetség már keresi az utódot, és nagy halat akarnak fogni, aki segít a hazai vb előtt a válogatottra irányítani a figyelmet. Zinédine Zidane visszautasította az amerikaiak ajánlatát, de a kívánságlistán szerepel José Mourinho is.

A klubfutball csúcsára mindketten felértek, Zidane három, Mourinho két BL-győzelmet ünnepelhetett edzőként. Az amerikai vb-arany persze szenzációszámba menne, de a lehetőség csábító lehet.

Korábban mindössze két szakember érte el a BL-vb duplát: Marcello Lippi (Juventus, Olaszország) és Vicente del Bosque (Real Madrid, Spanyolország). Didier Deschamps lehetett volna 2018-as vb-aranyával a harmadik, ha 2004-ben a Monacóval nem szenvedett volna vereséget a BL-döntőben – éppen José Mourinho Portójától.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »