Moszulban ismét karácsonyi misét tartottak

Karácsony alkalmából ismét misét mutattak be az iraki Moszul Szent Pál templomában vasárnap, 2013 óta első ízben azóta, hogy idén júliusban, kilenc hónapos véres harcok nyomán, a várost felszabadították az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet uralma alól.

A háború nyomait magán viselő épületben Louis Sako káldeus patriárka arra szólította fel híveinek tucatjait, hogy imádkozzanak a békéért és a stabilitásért Irakban és a világban.

A templom harcokban keletkezett sérüléseit fenyőkkel, gyertyákkal takarták el, míg az ablakok üvegeit fehér szövettel pótolták. A keresztény hívők soraiban muzulmánok is voltak, de jelen voltak a helyi hatóságok és a katonai intézmények képviselői is.

Az épülethez jelentős számú biztonsági erőt vezényeltek, páncélozott és katonai járművekkel megerősítve, de így volt ez az észak-iraki város más vallási szenthelyein is.

Egy keresztény hívő, Farkád Malko, azt mondta, hogy ez a mise a keresztény élet újraindulása szempontjából fontos Moszulban, Irak második legnagyobb városában és a régióban, ahol jelentős lélekszámú keresztény kisebbség él.

A térségbeli keresztények jelentős része 2014 nyarán elmenekült a dzsihadisták elől, akik Irak és Szíria területén megalakították kalifátusukat, amelynek az iraki Moszul volt a fővárosa.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »