„Moszul élhetetlenné vált”

„Moszul élhetetlenné vált”

Újabb offenzívát indítottak az Iszlám Állam ellen az iraki csapatok Moszulban. A dzsihadisták utolsó iraki bázisának ostroma már több mint két hónapja tart. A harcokban százezernél több iraki katona vesz részt.

Az Iszlám Állam utolsó iraki bázisát ostromolják a kormányerők Moszulban. A város negyedét már visszafoglalták a dzsihadistáktól, de a neheze még hátra van.

„Ma elkezdődött az offenzíva második fázisa. Reggel három fronton indultunk meg a városközpont felé” – mondta Ali Freiji altábornagy.

Hírdetés

A civil lakosság jelentős része a felszólítások ellenére sem hagyta el az otthonát. A polgári áldozatok elkerülése érdekében az offenzíva csak lassan tud haladni. Ugyanakkor sok a menekült is, az ENSZ szerint több mint százezren kényszerültek elhagyni a várost.

„A családunkkal együtt menekülünk, épphogy túléltük” – számolt be egy iraki menekült, Hazem Hamed.

„Tragikus volt a helyzetünk, sok a civil sérült, az Iszlám Állam lerombolta az életünket. Moszul élhetetlenné vált, nincs üzemanyag, gázolaj, élelem, semmi” – mondta egy másik menekült, Tal Kayf.

Moszul ostromában százezer iraki katona, a kurd biztonsági erők és síita milíciák is részt vesznek. Az iraki csapatokat az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció katonai tanácsadói és légiereje is segíti.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »