Moszkván át érkeznek a lengyel-fehérorosz határt ostomló migránsok

Moszkván át érkeznek a lengyel-fehérorosz határt ostomló migránsok

Már nem Minszken, hanem Moszkván keresztül érkezik a lengyel-fehérorosz határon áttörni próbáló közel-keleti és észak-afrikai migránsok többsége – jelentette ki Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes csütörtökön a lengyel közszolgálati rádióban.

Usnarz Górny. Migrants on the Polish-Belarusian border. Maciej Wąsik,  deputy head of the Ministry of Interior and Administration, comments -  Polish News

Hírdetés

Wasik – polishnews.co.uk

A rádió reggeli műsorában Wasik elmondta: orosz pecsétet találtak „az összes, illetve szinte összes” személy útlevelében, akiket az utóbbi időben megállítottak a lengyel-fehérorosz határ illegális átlépésekor. „Oroszt, nem fehéroroszt. Moszkvait, ők mind Moszkván keresztül érkeznek” – tette hozzá.
   
A miniszterhelyettes szerint ez azt bizonyítja, hogy a migráció hátterében orosz titkosszolgálatok állnak, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a migránsok a lengyel-orosz határon át, a Kalinyingrádi terület nevű orosz exklávén keresztül is érkezhetnek.
   
Wasik megítélése szerint az, hogy Oroszoroszág „egyoldalúan liberalizálja a vízumkiadási politikáját”, egyik módszere az általa viselt hibrid háborúnak.
   
„Fegyveres erőkkel megtámadják Ukrajnát, hibrid módszerekkel pedig a balti államokat, Lengyelországot, az egész Európai Uniót” – fűzte hozzá.
   
Amennyiben a térségben „elindulna a Lengyelországot és Európát támadó migrációs mozgás”, a varsói kormány állandó, a lengyel-fehérorosz határon a már létezőhöz hasonló akadály építéséről is dönthet a Kalinyingrádi területtel közös határszakaszon – helyezte kilátásba Wasik. Megjegyezte egyúttal: a lengyel-orosz határon egyelőre nem érzékelnek migrációs nyomást, de mindig „egy lépéssel meg kell előzni az ilyen jelenségeket”.
   
Arra hivatkozva, hogy a kalinyingrádi repülőteret megnyitották a közel-keleti és az észak-afrikai országokból érkező járatok számára, Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter szerdán közölte: Lengyelország ideiglenes, 2,5 méter magas és 3 méter széles drótkerítést kezdett építeni a Kalinyingrádi területtel közös határszakaszon. A drótkerítéssel párhuzamosan elektronikus riasztórendszert is telepítenek.
   
A lengyel-fehérorosz határon már megépítettek egy 5,5 méter magas acélkerítést, amelyet szintén mozgásérzékelőkből és kamerákból álló riasztórendszerrel szerelnek fel.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »