Moszkvában demonstráció készül a kábítószerváddal letartóztatott újságíró mellett

Moszkvában demonstráció készül a kábítószerváddal letartóztatott újságíró mellett

Moszkvában szerdán szolidaritási menetben akarnak felvonulni a kábítószerrel való üzérkedéssel megvádolt Ivan Golunov tényfeltáró újságíró támogatói, amivel kapcsolatban kedden a fővárosi polgármesteri hivatal és a Kreml is rosszallását fejezte ki.

Alekszandr Gorbenko moszkvai polgármester-helyettes elmondta, hogy a város vezetése a főügyészséghez fordul, mert a szervezők nem vették fel a hatóságokkal a kapcsolatot a rendezvény biztosításával kapcsolatban. A tisztségviselő “kategorikusan” azt “tanácsolta” az embereknek, hogy ne vegyenek részt az akcióban, amelyet egyébként munkaszüneti napon, Oroszország Napján szándékoznak megtartani.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói kérdésekre válaszolva a fővárosi hatóságok illetékességi körébe utalta a készülő megmozdulást, de úgy vélekedett, hogy az megzavarhatja az ünnep hangulatát. Peszkov cáfolta azt a sajtóértesülést, amely szerint a hatalom június 20-ig szeretné elrendezni Golunov ügyét, amikor Vlagyimir Putyin elnök a tervek szerint többórás élő televíziós közvetítésben reagál majd a lakosságtól beérkező kérdésekre.

A rendőrség azt állítja, hogy pénteken 4 gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában, majd egy újabb adagot a lakásán. Sok újságíró azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt, amelyben a szálakat sajtóértesülések szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) magas rangú vezetői mozgatják. Golunov a cikkei miatt fenyegetéseket is kapott.

Hírdetés

Golunovot az őrizetbe vétel során a rendőrök megverték. A szakértői vizsgálat sem az újságíró kezén, sem a szervezetében nem találta nyomát kábítószernek. A lefoglalt csomagokon a vádlott jogi képviselője szerint Golunov ujjlenyomatai helyett más emberekről származó DNS-nyomokra bukkantak.
A Golunovval szembeni eljárás széles körű felháborodást keltett Oroszországban. Amiatt mind ellenzéki, mind kormánypárti újságírók, valamint művészek és közéleti személyiségek is tiltakoztak.

Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke kedden kijelentette, hogy az ügy során elkövetett hibák és szabálysértések bizalmatlanságot keltenek a rendvédelmi szervekkel szemben. Mint mondta, az ügy sok kérdést vet fel, és nem zárta ki a “provokáció” lehetőségét sem.

A Change.org weblapon kedd délutánra csaknem 180 ezerre nőtt az aláírások száma a Golunov szabadon bocsátását kérő petíción. A moszkvai városi bíróság péntekre tűzte napirendre a Golunov házi őrizetbe helyezése ellen benyújtott folyamodványt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »