Moszkvába látogatott a brit külügyér, de nem volt felhőtlen a hangulat

Az orosz-brit kapcsolatok állapota nem kielégítő, de Moszkva és London meg akarja találni az útját a kétoldalú problémák meghaladásának – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután Moszkvában fogadta brit hivatali partnerét, Boris Johnsont.

A tárgyalások után tartott közös sajtótájékoztatón Lavrov elmondta, hogy Oroszország síkraszáll a kétoldalú kormányközi kereskedelmi és beruházási bizottság munkájának mielőbbi felújítása mellett.

Lavrov a megbeszélés kezdetén a televízió nyilvánossága előtt azt hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok nem Moszkva hibájából zuhantak alacsony szintre. Mint mondta, a kölcsönös aggályokat “szemtől szembe”, nem pedig a mikrofonon keresztül kell tisztázni.

London javítani szeretné a kapcsolatait Moszkvával, de nem akarja megkerülni a nagy nézetkülönbségeket – közölte Boris Johnson brit külügyminiszter, miután Moszkvában megbeszélést folytatott orosz kollégájával.

Közös sajtótájékoztatójukon Johnson leszögezte: Nagy-Britannia nem hagyhatja figyelmen kívül azt, hogy Oroszország szerte a világon, így Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban "beavatkozik a választásokba", amire szerinte bőven van bizonyíték. A kifogások között sorolta fel Oroszország ukrajnai és szíriai fellépését, valamint a csecsenfödi homokosok "üldöztetését".

A brit külügyminiszter a tárgyalások megkezdésekor a tévékamarák előtt azt hangsúlyozta, hogy Oroszország vezetői “közvetlenül szembehelyezkedtek a Nyugattal”, és hogy a kétoldalú viszony nem működhet a szokásos módon mindaddig, amíg Moszkva "az európai országok destabilizálására törekszik".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »