Moszkva: Ukrajna terrorra készült a Krímen

Moszkva: Ukrajna terrorra készült a Krímen

Ukrajna terrortámadásra készült a Krím félszigeten, állítja a területet az ukránoktól elcsatoló Oroszország. Ukrajna szerint értelmetlenek és cinikusak az orosz vádak, és Moszkva csak háborút akar provokálni.

2015 őszén még csak gyakorlatozott az orosz hadsereg a Krím félszigeten, hamarosan azonban igazából is csatasorba állhatnak az orosz katonák. Moszkva szerint ugyanis Ukrajna terrortámadásokra készült az országtól elcsatolt területen. Az állítólagos ukrán ügynököknél házi készítésű bombákat találtak, az orosz biztonsági szolgálat beszámolója szerint. „Szerintem mindenki számára nyilvánvaló, hogy a jelenlegi kijevi vezetés nem tárgyalásokkal, hanem terrorral akarja megoldani a problémákat. Ez nagyon aggasztó” – nyilatkozta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Ukrajna nevetségesnek minősítette az orosz vádakat, Kijev szerint éppen Moszkva akar háborús helyzetet előidézni. „Az ukrán védelmi miniszter nagyon világosan elmondta, hogy semmilyen katonai tevékenység nem volt a krími határnál, és Ukrajna sosem akarta katonai úton megoldani az Oroszországgal fennálló ügyeit. A miniszter szerint ez inkább Oroszország hazug provokációja” – reagált Volodimir Jelcsenko, Ukrajna állandó ENSZ-képviselője.

Petro Porosenko ukrán elnök azt mondta: értelmetlenek és cinikusak az orosz vádak. Az államfő egyúttal ismét Moszkva szemére vetette a Donyec-medencei orosz katonai jelenlétet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »