Moszkva szerint Washington gátolja az orosz projekteket

Utasításba kapták a Nemzetközi Valutaalapnál, a Világbanknál és más nemzetközi pénzügyi szervezeteknél dolgozó amerikai tisztségviselők, hogy gátolják az oroszországi vonatkozású projektek finanszírozását – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

„Sajnálattal kísérjük figyelemmel azt, ahogyan Washington folytatja a kétoldalú kapcsolatok rombolását. Gyakorlatilag minden nap hallunk arra vonatkozó fenyegetéseket, hogy tovább bővítik a szankciókat és azokat a felhívásokat, hogy a nemzetközi közösség is ezen az úton haladjon” – hangoztatta.

Zaharova szerint Washington nem rejti véka alá, hogy szankciós politikájának fő célja az orosz gazdaságnak való károkozás. Megismételte, hogy a Pentagon „aktívan növeli jelenlétét az Oroszországi Föderáció határai mentén”, és kijelentette, hogy az Egyesült Államokban a „legfelülről eredő” oroszfóbiás propaganda kezdi túllépni a mértéket.

A szóvivő szerint hamisak az Egyesült Államokban végrehajtott orosz hackertámadásokra vonatkozó állítások, mert ezeket a hekkereket senki nem látta, de az ő segítségükkel „beleverik az amerikai polgárok fejébe, hogy ellenségként tekintsenek Oroszországra”, és az egyik amerikai párt szavazatokhoz akar jutni az elnökválasztási kampányban.

„A Fehér Házban minden lehetőséget felhasználnak az Oroszországra való nyomásgyakorlásra” – mondta.

John Kerry amerikai külügyminiszter szavaira reagálva, melyek szerint az Egyesült Államok válaszolni fog az amerikai intézmények elleni állítólagos hackertámadásokra, kifejezte Oroszország reményét, hogy Washingtonban felülkerekedik a józan ész, és Amerika nem kezd globális kibernetikai konfliktusba Moszkvával.

Zaharova megerősítette, hogy Oroszország nyitott a párbeszédre az Egyesült Államokkal a kibernetikai fenyegetések ügyében. Kifejezte Moszkva reményét, hogy Washington felhagy a „felégetett föld” politikájával a nemzetközi kapcsolatokban.

Mint mondta, Moszkva bízik benne, hogy az új amerikai kormányzat „okosabb lesz az előzőeknél”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »