Moszkva szerint belga vadászgépek légicsapást hajtottak végre Aleppó mellett, Brüsszel cáfol

Moszkva szerint belga vadászgépek légicsapást hajtottak végre Aleppó mellett, Brüsszel cáfol

Oroszország állítása szerint a belga légierő két vadászgépe légicsapást mért polgári célpontokra Szíriában, az Aleppóhoz közeli Hasszadzsek településen. Belgium cáfol!

A légicsapásról Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tett említést szerda reggeli Facebook-bejegyzésében. Hozzátette, Moszkva azt várja, hogy az amerikai külügyminisztérium elítélje a történteket.

A szíriai orosz katonai parancsnokság közlése szerint a Hasszadzseket keddre virradóra ért légitámadásban hatan meghaltak, négyen pedig megsebesültek. A településnél két belga F-16-os gépet észleltek, miközben a térségben szíriai vagy orosz harci repülők nem tartózkodtak.

Nyugati források nem adtak hírt keddi belga légicsapásról Aleppó közelében. ”Várjuk, hogy az amerikai külügyminisztérium kemény nyilatkozatokban ítélje el a polgári objektumokra mért csapásokat és a békés lakosok megölését. Gondolom, nem lesz nehéz fotókat találni a halottakról a következő kampány beindításához a CNN-en” – írta Zaharova.

Az elmúlt hetekben Oroszországot éles bírálatok érték nyugati kormányok és tömegtájékoztatási eszközök részéről aleppói polgári célpontok elleni támadások miatt. Október 12-én Christiane Amanpour, a CNN amerikai hírtelevízió vezető nemzetközi tudósítója interjú közben egy állítólag orosz légicsapás miatt életét vesztett kisgyerek fényképét mutatta fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. Zaharova ezt követően kifogásolta, hogy a szíriai konfliktus áldozatainak bemutatásakor kettős mérce érvényesül.

Hétfőn az Európai Unió tagországainak külügyminiszterek elítélték az Aleppó keleti negyedei elleni szíriai és orosz légicsapásokat, azt állítva, hogy ezen országok harci gépei “célzott csapásokat” mérnek kórházakra és iskolákra, és sürgetve, hogy az ügyet vizsgálja ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Moszkva alaptalannak minősítette a vádakat.

Belgium cáfol

Steven Vandeput belga védelmi miniszter határozottan cáfolta szerdán azokat az orosz vádakat, amelyek szerint a belga légierő polgári célpontokra mért volna légicsapást Szíriában, Aleppó közelében.

Az orosz külügyminisztérium egyik szóvivőjének bejegyzésére reagálva Steven Vandeput a Radio 1 flamand közszolgálati rádió adásában leszögezte: “a kérdéses időszakban nem voltak aktívak a belga légierő vadászgépei a térségben”. A tárcavezető beszélt a légicsapások során alkalmazandó “fékek és ellensúlyok” rendszeréről, amelyet a belga katonáknak tiszteletben kell tartaniuk. Mint mondta, a “járulékos veszteségeket minden esetben el kell kerülni”, “semmilyen kétség nem lehet a célpontot illetően, amelyre kizárólag akkor mérhető csapás, ha 100 százalékos biztonsággal az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető”.

A védelmi miniszter szerint a mostani orosz vádaskodás is része a Kreml taktikájának; Oroszországnak az a célja, hogy feszültséget szítson a koalíción belül.

A nyugati hatalmak háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék az észak-szíriai Aleppó lázadók ellenőrizte, keleti negyedeiben rekedt mintegy negyedmillió lakost. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »