Moszkva szerint a beoltatlanok diszkriminációja elkerülhetetlen, a vírus kiszámíthatatlanul viselkedik

Moszkva szerint a beoltatlanok diszkriminációja elkerülhetetlen, a vírus kiszámíthatatlanul viselkedik

Oroszországban az elmúlt nap 16 715 új koronavírus-fertőzött esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig 546-tal emelkedett. Február óta nem volt ilyen rossz az orosz járványstatisztika. Az új esetek elsöprő többségéért az először Indiában azonosított Delta-variáns a felelős.

Az új esetekből 6555 az orosz fővárosban jelent meg, ott a legrosszabb a helyzet. Moszkvában nemrég bevezették a kötelező oltást, az intézkedés a munkavállaló moszkvai lakosok 60 százalékát érinti majd. Moszkva elővárosai szintén hasonló intézkedéseket foganatosítottak.

A Kreml ma a be nem oltott emberek haladéktalan “diszkriminációját” szorgalmazta, arra a reagálva, hogy az emberjogi ombudsman szerint beoltatlanok tömegei panaszkodnak hátrányos megkülönböztetésre, illetve arra, hogy ha nem hajlandók magukat beoltani, akkor elbocsátással vagy juttatásmegvonással fenyegetik meg őket a munkahelyükön.

A Kreml azonban kitart amellett, hogy a megkülönböztetés szükségszerű, akinek nem tetszik, az szerezzen védettséget a betegség átvészelésével vagy oltassa be magát.

Hírdetés

“A vírus annyira szokatlanul viselkedik, hogy a beoltatlanok és a védettséggel nem rendelkezők kevesebb kedvezményt kapnak (a korlátozások alól – a szerk.) mint a védettséggel rendelkezők. (…) Ez a realitás, amelyben élünk, és élnünk kell még belátható ideig”

fogalmazott a sajtónak Dmitrij Preskov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

A Kommerszant napilap közlése szerint a megkülönböztetést annyit tesz, hogy a beoltatlan emberek nem dolgozhatnak akárhol, mert nem veszélyeztethetik a környezetüket.

Az orosz járványstatisztika szerint a 146 milliós országban a járvány kitörése óta összesen 5,35 millióan fertőződtek meg és 130 347-en haltak meg a koronavírus miatt.

CTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »