Moszkva: nincsenek orosz katonák Venezuelában

Nincsenek orosz katonák Venezuelában – jelentette ki Jurij Boriszov hadiiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Hozzátette, hogy Oroszország figyelemmel kíséri a dél-amerikai országban zajló eseményeket. Carlos Rafael Faría Tortosa, Venezuela moszkvai nagykövete a Govorit Moszkva elnevezésű rádióadónak nyilatkozva megtévesztési célú provokációnak nevezte azt a sajtóhírt, amely szerint katonákat szállító repülőgép repült Oroszországból Venezuelába.

Hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a médiában megjelent értesülést, amely szerint a közvetlenül az elnöki apparátus alá rendelt, az orosz állam és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csúcsvezetőinek szállítását ellátó Rosszija különleges légi egység egyik repülőgépe a napokban Dél-Amerikába repült.

Az összeesküvés-elméletek világába tartozónak és kacsának minősítette azt az állítást, amely szerint Nicolás Maduro venezuelai elnök személyes védelmét Oroszország biztosítja. Vasárnap Peszkov valótlannak nevezte a Reuters hírügynökség jelentését, miszerint orosz zsoldosok utaztak Venezuelába.

Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtöki sajtóértekezletén megismételte, hogy Oroszország kész csatlakozni a venezuelai rendezést célzó közvetítő és konzultatív erőfeszítésekhez, amelyek az összes érintett fél által elfogadhatók. Elmondta: Moszkva tanulmányozza azt az uruguayi-mexikói kezdeményezést, hogy Montevideóban hívjanak össze egy Venezuelával foglalkozó konferenciát. A TASZSZ hírügynökség szerint eddig tucatnyi ország és nemzetközi szervezet jelezte részvételi szándékát.

Hírdetés

Zaharova kifogásolta, hogy Juan Guaidó, a magát ideiglenes elnökké nyilvánító ellenzéki vezető, parlamenti elnök a The New York Times című amerikai lapban megjelent írásában “nyíltan katonai puccsra szólította fel a fegyveres erőket”. Megjegyezte, hogy “szerzői cikket elhelyezni az amerikai újságokban nem egyszerű, de a megfelelő emberek számára mindig akad hely”.

Úgy vélekedett, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök joggal aggódik az életéért, mert amerikai hivatalos személyek nyíltan követelik az elmozdítását. Azt hangoztatta, hogy a venezuelai fordulatot az Egyesült Államok készítette elő.

Valótlannak nevezte azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Oroszország evakuálni készül diplomatáit és állampolgárait a dél-amerikai országból.

A venezuelai nemzeti gárda egyik caracasi egysége január 21-én puccsot kísérelt meg végrehajtani, ami után az ország legfelsőbb bírósága bejelentette Juan Guaidó, a venezuelai törvényhozás elnökének leváltását. Guaidó tüntetésekre hívott fel, és január 23-án ideiglenes államfővé nyilvánította magát a hivatalban lévő államfővel, Maduróval szemben. Fellépése széles körű nemzetközi támogatásra talált: az Egyesült Államok az amerikai kontinens több más országával együtt azonnal elismerte a hatalomváltást, a fordulat támogatóihoz január 26-án Izrael, egy nappal később pedig Ausztrália is csatlakozott.

Ugyancsak január 26-án hat uniós ország nyolc napot adott Madurónak arra, hogy bejelentse a szabad és tisztességes választások megtartását, különben Guaidót ismerik el a dél-amerikai ország elnökének.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »