Moszkva nem bánja

Moszkva nem bánja

Krokodilkönnyeket nem ejt Oroszország a brexit miatt, hiszen egyik legkeményebb bírálója hagyhatja el az uniót. A Kreml azonban azzal is tisztában van, hogy stratégiai értelemben nem gyengülő, hanem erős Európa szolgálja az érdekeit. Még akkor is, ha taktikai kérdésekben könnyebb egyes országokkal külön tárgyalnia.

Míg a hivatalos Moszkva hallgat és kikéri magának azokat a riogatásokat, hogy boldog lenne a brexit bekövetkezte miatt, addig az elemzők megkönnyebbülve kommentálják a történteket. Mindenekelőtt azért, mert London és Moszkva kapcsolata már az ukrán válság és a szankciók előtt megromlott. Ezért jól jelzi az általános hangulatot Oleg Bondarenko, a Progresszív Politikáért Alapítvány elnöke, aki lapunknak a kontinentális Európa győzelmekét értékeli az atlantival szemben a brexitet. A moszkvai politológus szerint ezzel Oroszország szövetségesei, így Franciaország és Németország erősödnek az Európai Unión belül.

Mások ezt London és Washington hagyományosan bensőséges viszonyára utalva úgy fogalmazzák meg, hogy nem is a britek válnak függetlenné Európától, hanem Európa az Egyesült Államoktól. Ahogy az ismert elemző, Alekszej Muhin megállapítja, Nagy-Britannia kilépése mindenképpen barátságosabbá tenné az Európai Uniót Oroszországgal szemben. A Moszkvát ért vádakra reagálva közelít a kérdéshez Fjodor Lukjanov, a Valdaj Klub tudományos igazgatója. Az elismert külpolitikai szakértő szerint Oroszországnak nem kell különösebb erőfeszítéseket tennie Európa gyengítésére, hiszen Európa valójában önmagát gyengíti. Moszkva legfeljebb él a helyzet adta lehetőségekkel. Egyértelmű, hogy a britek kiválásával jelentősen csökkenni fog az Egyesült Államok európai érdekérvényesítő képessége, és az „angolszász perspektíva” gyengülésének hatása már a szankciók következő meghosszabbításakor érződhet. Moszkva malmára hajtja a vizet az is, hogy Ukrajna elgondolkozhat most az európai perspektíván, az uniót érintő problémák közepette még hátrébb szorulhat e konfliktus kérdése.

Az sem mindegy, hogy az EU egy globálisan is erős katonai potenciállal bíró tagállamát veszíti el. A brexit erősítheti az euroszkeptikus, Moszkvával ugyanakkor szimpatizáló erőket is, amely szélesítheti a Kreml európai mozgásterét. A leggyorsabban alighanem az orosz belpolitikában lesz érezhető a brexit hatása, hiszen a bizonytalan, széteső EU-val szembeállított stabilitás képe a szeptemberi választások előtt egyértelműen a hatalmi pártot erősítheti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »