Moszkva: Miattunk nem vet be Aszad vegyi fegyvert

Moszkva győzte meg Bassár el-Aszad szíria elnököt három évvel ezelőtt, hogy váljon meg vegyi fegyvereitől, és ezzel elkerülték a Szíriára nézve pusztító következményekkel járó amerikai légi csapásokat – jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az orosz külügyi tárca vezetője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ha az Egyesült Államok légi csapásokat hajtott volna végre a szíriai rezsim ellen, a következmények még pusztítóbbak lettek volna. „Elképzelni is borzasztó, hogy hova kerültek volna nemcsak a hordozható légvédelmi rakétarendszerek és más általános fegyverek, hanem a tömegpusztító fegyverek készletei is” – mondta Lavrov.

Washington majdnem odacsapott

A Damaszkusztól keletre fekvő Kelet-Gúta térségében 2013 augusztusában elkövetett, több száz ember életét kioltó vegyifegyver-támadás után Damaszkusz beleegyezett, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) által felügyelt egyik egyezmény keretében bejelenti és beszolgáltatja vegyifegyver-készletét a nemzetközi közösségnek. Az Egyesült Államok katonai beavatkozást helyezett kilátásba Szíriában, ha Damaszkusz nem adja fel kémiaifegyver-készletét.

Összesen 1300 köbméternyi vegyi fegyvert – közöttük mustárgázt és szarint – foglaltak le Szíriában. Többségüket, amelyek mustárgáz és szarin elegyét tartalmazták, az amerikai haditengerészet egyik hajóján semlegesítették, majd hulladékká alakították át, amelyet később szintén megsemmisítettek.

Terroristák és gyerekek

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő eközben a Vesztyi FM orosz állami rádiónak kijelentette, hogy a Nyugat országai felelősek a szíriai nép szenvedéséért. Zaharova szerint a Nyugat öt éve „a terroristák háta mögött bujkáló” fegyveres ellenzékieket támogat, de most a szenvedő szíriai gyerekekről beszél. Zaharova feltehetően az aleppói kisfiúról, Omrán Daknísről készült, a világhálón viharos sebességgel elterjedt felvételre utalhatott, amelyen az ötéves gyermek véresen, porosan ül egy mentőautóban. A gyermek fejsérüléseket szenvedett az aleppói Katerdzsi kerületre mért légi csapásokban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »