Moszkva kiutasítja az észt nagykövetet, Tallinn hasonló lépést tesz

Oroszország alacsonyabb szintre szállítja le diplomáciai kapcsolatait Észtországgal, amelynek részeként távozásra szólította fel az észt nagykövetet – jelentette be hétfőn a moszkvai külügyminisztérium. Válaszul Észtország is közölte, hogy kiutasítja a tallinni orosz nagykövetet. „Az észt nagykövetnek a következő hónapban el kell hagynia Oroszországot, és azután mindkét országot ideiglenes ügyvivő (charge d’affairs) fogja képviselni egymás fővárosában nagykövet helyett” – közölte az orosz külügyminisztérium.

Az intézkedést azzal indokolta, hogy Észtország csökkentette a tallinni orosz nagykövetség létszámát. „Az elmúlt években az észt vezetés szándékosan rombolta teljes kapcsolatrendszerét Oroszországgal. Tallinn a ruszofobiát és a hazánkkal szembeni ellenségeskedést állami szintre emelte” – olvasható a moszkvai nyilatkozatban. Az észt külügyminisztérium az orosz lépésre válaszul felszólította a tallinni orosz nagykövetet, hogy február 7-én hagyja el Észtországot. Észtország és balti szomszédai, Lettország és Litvánia a NATO-szövetségesek azon csoportjába tartoznak, amely erősen szorgalmazza, hogy Németország szállítson Ukrajnának Leopard harckocsikat az orosz invázió elleni harchoz. Észtország a múlt héten – más szövetséges országokhoz csatlakozva – fegyverszállítmányt küldött Ukrajnának.

Hírdetés

„Az észt kormány azt kapta, amit megérdemelt” – kommentálta a két ország közötti kapcsolat leszállítását Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »