Moszkva – Hamarosan megszűnhetnek a szankciók

Az orosz kormány munkájának abból kell kiindulnia, hogy hamarosan megszűnhetnek a Moszkva elleni nyugati szankciók és a válaszlépésként bevezetett élelmiszerembargó – közölte Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes pénteken egy moszkvai gazdasági fórumon.

Oroszország, válaszul az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett nyugati szankciókra, 2014. augusztus 7-én hirdette meg az élelmiszerembargót, amelyet Moszkva tavaly augusztusban 2017 végéig meghosszabbított. A zárlat az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Norvégiából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandból, Liechtensteinből és Ukrajnából származó termékekre terjed ki.

“Új amerikai kormányzat jön, meglátjuk, hogyan alakul a politika napirendje, hogy hat ez majd az Egyesült Államok és au EU párbeszédére, és hogyan fognak hozzánk beszélni. Ismerik elnökünk álláspontját: annyira vagyunk készek a párbeszédre, amennyire a partnereink” – mondta.

Suvalov kitért arra, hogy az ellenszankciók hatására megváltozott az orosz belső piac, amelyen a helyzetet kihasználó regionális termelők jelentek meg termékeikkel. A helyettes kormányfő szerint az a tény, hogy a szállítók hozzászoktak a korlátozáshoz, negatív következményekkel járhat. Hangsúlyozta, hogy szükség van az egészséges versenyre, éppen ezért javasolta a kormány az embargónak csak az idei év végéig történő meghosszabbítását.

Suvalov szerint ez kijelölte a “horizontot”, de nem keltett “túlzott várakozást”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »