Moszkva ellenlépéseket tesz az amerikai hadihajók fekete-tengeri jelenléte miatt

Ellenlépéseket helyezett kilátásba az amerikai hadihajók fekete-tengeri, Moszkva által erődemonstrációnak minősített jelenléte miatt pénteken az orosz külügyminisztérium.

Andrej Kelin, a tárca összeurópai együttműködés osztályának vezetője a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek nyilatkozva nem nevezte meg a várható orosz lépéseket. Kelin elismerte a tengerhajózás és a Márvány-tenger szorosain történő áthaladás szabadságát, de rámutatott, hogy az amerikai hajók közvetlenül a varsói NATO-csúcs előtt jelentek meg a Fekete-tengeren, amit erődemonstrációnak minősített. Ez szerinte növeli a kapcsolatokban a feszültséget.

Az amerikai haditengerészet hatodik flottája a múlt héten közölte, hogy a Porter romboló kifut a Fekete-tengerre, hogy ott a szövetségesekkel és partnerekkel együtt „rutinjárőrözést” hajtson végre. „Ez (a lépés) nem vált ki helyeslést belőlünk és kétségtelenül válaszlépések tervezéséhez vezet” – mondta az orosz diplomáciai vezető.

Az 1936-os montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény szerint a romboló – mivel nem fekete-tengeri országok fennhatósága alá tartozik – legfeljebb 21 napig tartózkodhat a tengeren. (Ez az egyezmény szavatolja Törökország számára az ellenőrzési jogok kizárólagosságát a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosokon történő áthaladás fölött.) Alexander Vershbow, a NATO amerikai főtitkár-helyettese áprilisban közölte, hogy a szövetség Oroszország „feltartóztatása” érdekében növelni fogja fekete-tengeri haditengerészeti jelenlétét. Mint mondta, megengedhetetlen, hogy Moszkva semmibe vegye az európai biztonsági rendszer alapelveit.

Forrás: oroszhirek.hu

Emlékeztető: „Az USA hegemóniájának megőrzéséről: „A világot az uralja, aki Eurázsiát uralja. De aki Eurázsiát uralni akarja, annak Oroszországot kell uralnia. És aki uralni akarja Oroszországot, annak ki kell szakítania Ukrajnát az orosz érdekszférából.” (Részlet Zbigniew Brzezinski A nagy sakktábla című könyvéből)

 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »