Moszkva elítélte a koszovói incidenst

Határozottan elítélte kedden az orosz külügyminisztérium a koszovói szerbek “megfélemlítését” célzó incidenst, amelynek során a helyi hatóságok elfogták Marko Djuricot, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetőjét.

Djuricot hétfőn a Moszkva által el nem ismert koszovói hatóságok megbilincselve szállították Kosovska Mitrovicából – ahol villanógránátokat és könnygázt vetettek be a politikust megvédelmezni próbáló helyi szerbek ellen – Pristinába.

Az orosz diplomáciai tárca szerint Pristina, az EU és az Egyesült Államok nem akarja figyelembe venni a koszovói szerbek jogait és érdekeit, és “kegyetlenül” el akarják nyomni az azok megvédésére irányuló törekvéseiket. Állásfoglalásában a moszkvai minisztérium az hangoztatta, hogy a koszovói albánok, követve az őket protezsáló EU és az Egyesült Államok “példáját” és “tanítását”, megsértik a nemzetközi jog alapjait, és annak az elvnek az alapján lépnek fel, hogy számukra “minden megengedett”.

Moszkva szerint ez rendkívül veszélyes irányvonal, amely Koszovóban magában hordozza az újabb fegyveres összeütközéseknek, a Balkánon pedig a térség egésze destabilizálódásának a veszélyét. A dokumentum szerint “nyilvánvalóan” szítja a feszültséget, és aláaknázza a nemzetközi közösség békés, konfliktus utáni rendezést célzó sokéves erőfeszítéseit, ha Pristina ellenőrzése alá akarja vonni a szerbek lakta területeket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »