Moszkva bekeményít a fegyverkezési versenyben: megduplázzák az orosz hadiipari termelést

Moszkva bekeményít a fegyverkezési versenyben: megduplázzák az orosz hadiipari termelést

Az orosz kormány úgy döntött, hogy 2016-tól 2020-ig több mint 25 milliárd dollárt költ a hadsereg felfegyverzésére új típusú fegyverekkel, a hadiflotta megerősítésére, az orosz védelmi-ipari létesítmények fejlesztésére.

Oroszország 1,67 ezer milliárd rubelt (mintegy 25,33 milliárd dollárt) fordít 2016-tól 2020-ig "védelmi-ipari komplexumának" fejlesztésére, amivel csaknem megduplázhatja hadiipari termelését – jelentette ki a hétfői moszkvai kormányülésen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes. (Összehasonlításként: az Egyesült Államok 2018-tól négy év alatt legalább 14,8 milliárd dollárt költ csak az izraeli hadsereg megerősítésére, amit a zsidók természetesen kevesellnek –  a szerk.)

"Új típusú fegyverekkel szereljük most fel az egész hadsereget, a fegyveres erőket, a hadiflottát" – mondta Dmitrij Medvegyev kormányfő a helyetteseivel folytatott hétfői megbeszélésén.

Moszkva ezt az egész világon versenyképes szinten szeretné megoldani, és Oroszország meg kívánja őrizni pozícióját a globális fegyverpiacon – mondta Medvegyev. A világ legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok, a második helyen Oroszország, a harmadikon Kína áll.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz haderő és a hadiipar vezetőivel május 10-én folytatott megbeszélésén megfogalmazta azt az igényt, hogy az orosz hadsereg és flotta átfegyverzése 2016 végére elérje az 50 százalékos szintet. Az orosz elnök szerint a korszerű fegyverekkel és haditechnikával való felszereltség jelenleg 47,2 százalékos, a három évvel ezelőtti 30 százalékkal szemben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »