Moszkva: a török hadműveletek súlyosbítják a helyzetet Szíriában

Aggodalmának adott hangot az orosz külügyminisztérium szerdán a török hadsereg és az Ankara által támogatott szíriai ellenzéki erők szíriai előrenyomulása miatt, amely Moszkva szerint veszélybe sodorhatja az ottani békefolyamatot.

Az orosz külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a két hete kezdődött török hadművelethez nem adta hozzájárulását sem az ENSZ Biztonsági Tanácsa, sem a szíriai kormány, így Ankara akciója „megkérdőjelezi a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitását és területi integritását”.

Moszkva úgy ítéli meg, hogy a török lépés tovább bonyolíthatja Szíriában a katonai és politikai helyzetet – amely amúgy is igen zűrzavaros – és veszélyeztetheti a béketeremtést célzó nemzetközi erőfeszítések sikerét – áll a közleményben.

Törökország augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs elnevezéssel indított hadműveletet a határ szíriai oldalán, hogy a térséget megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG).


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »