Moszkva: a nyomozás el fog jutni "a logikai végkifejletig"

Moszkva: a nyomozás el fog jutni "a logikai végkifejletig"

Oroszország önálló nyomozást folytat a Szkripal-ügyben, és “ez a történtet el fog jutni a logikai végkifejletig” – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Komszomolszkaja Pravda című lapnak adott nyilatkozatában.

“Túlságosan erősek voltak a vádak, túlságosan drámaiak voltak a következmények ahhoz, hogy szemet hunyjunk, és lapozzunk” – mondta Zaharova a Szkripal-ügy kipattanásának első, a szóvivő által “tragikomikusnak” minősített évfordulója alkalmából adott hétfői interjúban.

A brit hatóságok Oroszországot gyanúsítják az egykori orosz-brit kettős katonai hírszerzőügynök, Szergej Szkripal és lánya, Julija Szkripal elleni mérgezéses gyilkossági kísérlettel.

Mint Zaharova mondta, Oroszország a mai napig nem kapott hiteles információt arról, hogy mi is történt Szkripalékkal. Kifogásolta, hogy Jurija Szkripal a történtek óta csak felvételen volt látható és egy-két, állítólag telefonon elmondott kijelentése vált ismertté, Szergej Szkripalt azonban “senki sem látta”.

“Ha ez alatt az egy év alatt a briteknek akár a legkisebb bizonyíték, akár egy tanúvallomás is a birtokába került volna, amelyet fel lehetett volna mutatni a világnak, biztosíthatom önöket, hogy felmutatták volna. Nincs semmijük” – nyilatkozott Zaharova, aki ismételten “arcátlan provokációval” vádolta meg a brit hatóságokat.

A londoni orosz nagykövetség az évforduló alkalmából ötvenoldalas jelentést tett közzé Megválaszolatlan kérdések címmel, amelyben azt állította, hogy a Szkripal-ügyről még mindig nem derült ki az igazság.

Hírdetés

A dokumentum szerzői szerint a rendőrségi anyagok ellentmondásokat tartalmaztak. Nehezményezték, hogy a titokban folytatott nyomozásról a titkosszolgálatok célzott értesüléseket szivárogtattak ki, továbbá azt, hogy az információkat brit sajtó hibásan értelmezte. Alaptalannak nevezték Theresa May brit miniszterelnök Moszkvával szemben megfogalmazott vádjait és azt, hogy ezek miatt számos országból orosz diplomatákat utasítottak ki.

A dokumentum “nyilvánvaló hazugságnak” nevezte azt a brit hivatalos személyek által hangoztatott állítást, amelyek szerint Oroszországban törvény legalizálja a “szélsőségesek” külföldön történő meggyilkoltatását. A nagykövetség szerint nem létezett a parancs az orosz vezetés ellenségeinek megsemmisítésére.

A külképviselet kifejezte részvétét a brit hatóságok szerint Novicsoktól végzetes mérgezést szenvedő Dawn Sturgess halála miatt, a “politikai játékok ártatlan áldozatának” nevezve őt, valamint köszönetét fejezte mindazoknak, akiknek részük volt Szkripalék életének megmentésében.

Szergej Szkripalt és lányát tavaly március 4-én az angliai Salisburyben mérgezték meg. A brit hatóságok szerint a meghiúsult merényletet az orosz katonai hírszerzés követte el, a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó hatóanyaggal.

Moszkva bizonyítékokat követelt az általa megalapozatlannak minősített váddal kapcsolatban, és kifogásolta, hogy London nem engedélyezte a konzuli hozzáférést az orosz állampolgársággal is rendelkező két áldozathoz. Az incidens diplomaták kölcsönös kiutasításához és Oroszországgal szembeni büntetőintézkedésekhez vezetett.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »