Moszad-vizsgálat a Black Cube ellen

Moszad-vizsgálat a Black Cube ellen

Átfogó vizsgálatot indított az izraeli hírszerzés, a Moszad annak a zsidó államban bejegyzett magánnyomozó cégnek, a Black Cube-nak az ügyében, amelyet a román hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy alkalmazottai az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezetője, Laura Codruţa Kövesi ellen kémkedtek – írta az Intelligence Online című stratégiai elemzőportál tel-avivi értesülésekre hivatkozva.

black-cube21_b

A portál szerint a román Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) nem csupán a már őrizetbe vett két izraeli állampolgárt gyanúsítja kémkedéssel, hanem a Black Cube két alapítóját, Dan Zorellát és Avi Januszt is, ezért azt fontolgatja, hogy ellenük is elfogatóparancsot ad ki.

A portálnak nyilatkozó forrás megjegyzi: bár az föl sem merül, hogy Izrael kiadja a korábban a két elfogott alkalmazotthoz hasonlóan Moszad-ügynökként tevékenykedő alapítót, a cég dolgát alaposan megnehezítené, ha a letartóztatás veszélye miatt nem utazhatnának nyugodtan Európában. A DIICOT már letartóztatási parancsot adott ki a cég egy másik alkalmazottja, Joszi Barkstejn ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy hozzá továbbították a két elfogott ügynök által összegyűjtött adatokat. Barkstejnnek azonban még idejében sikerült Bulgárián keresztül elszöknie az országból.

Mint arról beszámoltunk, a DIICOT még áprilisban vette őrizetbe a Black Cube két, korábban a Moszadnak dolgozó alkalmazottját, Ron Weinert és David Geclowiczot, akik a gyanú szerint megszerezték a sértettek, Kövesihez közel álló személyek internetes postafiókjainak jelszavát, és lemásolták a postafiókokban található információkat.

Az ügyészség szerint előbbi feladata az informatikai bűncselekmények elkövetése volt, míg utóbbi lépett kapcsolatba a célszemély ismeretségi köréhez és családjához tartozó személyekkel. Mindkettejük tevékenységét a magánnyomozói irodából koordinálták. Tevékenységük fő célja az volt, hogy korrupcióra utaló bizonyítékok megszerzése révén kompromittálják Laura Codruţa Kövesi DNA-vezetőt. Weiner és Geclowicz márciusban hajtották végre akcióikat. Ezen időszak alatt Kövesi három ismerősének postafiókjait is feltörték.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »