Most vetik be elsőként a bolgár–török határon

Most vetik be elsőként a bolgár–török határon

A bolgár–török határon vetik be először a közös uniós határ- és parti őrséget. A működését tegnap megkezdő szervezet a Frontex és a tagállamok erőforrásait egyesíti.

„Mindazzal felszereltük őket, amire szükségük van ahhoz, hogy a határvédelmet egy új szintre helyezzék. 2020-ra az ügynökség 1000 munkatársat fog számlálni, és több mint 320 millió euróból gazdálkodni. Az ügynökség emellett képes lesz arra is, hogy egy 1500 határőrből és más munkatársból álló gyors reagálású egységet aktiváljon” – mondta Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos.

A schengeni rendszer védelmét és megerősítését célzó határőrizeti szerv feladatai közé tartozik a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az Európai Unió valamely külső határát veszély fenyegeti.

„Biztosíthatom önöket arról, hogy a csapatom teljes mértékben elhivatott az új ügynökség adta kötelezettségek iránt. Az ügynökség új mandátumát teljesen fel fogja használni arra, hogy hozzájáruljon a bűnügyi cselekmények elleni harchoz vagy biztonsági kihívásokra adott válaszokhoz a külső határoknál. Az ügynökségünk által elindított közös akciók során több személyes adatot is be tudunk gyűjteni. Ezek a személyes adatok aztán megosztásra kerülnek más EU-s ügynökséggel és nemzeti hatóságokkal az uniós adatvédelmi szabályok teljes figyelembevételével” – mondta Fabrice Leggeri, az EU határvédelmi ügynökség vezetője.

A határok védelme továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik, de az új szerv szükség esetén azonnal támogatást tud nyújtani és be tud avatkozni a gyengén védett szakaszokon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »